Consequent doordoen en burger tegen zichzelf beschermen

“Willen we de wateroverlast verder onder controle krijgen, zullen we als overheid een consequent beleid moeten (blijven) voeren”, zegt bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
“Dit houdt ook veel onpopulaire maatregelen in en regelmatig tegen de burger ingaan of beter de burger tegen zichzelf beschermen.”

“Ik heb dit indertijd gedaan als burgemeester van Sint-Truiden, maar doe dit nu ook als gedeputeerde.
Dat is de reden waarom ik de bevoegde instanties vraag op te treden tegen de vzw Limburgs Technologiecentrum van de Metaalsector (LIMTEC) op  de Universitaire Campus in Diepenbeek (zie artikel in Het Belang van Limburg van donderdag 16 juni 2016 hieronder).

Ik blijf het herhalen: Vlaanderen heeft meer nood aan handhaving, zowel qua ruimtelijke ordening, als qua milieu. En zeker ook qua eventuele wateroverlast.
Geef mij als gedeputeerde maar mogelijkheden om aan handhaving te doen.
Ik begrijp niet dat de provincies in het verleden de kans niet gegrepen hebben om op dat vlak meer instrumenten en mogelijkheden te krijgen.
Ik ben een politicus, die wil wegen op het beleid en wil beslissen. En ik heb geen schrik van negatieve beslissingen.

In de toekomst zullen we nog verder moeten gaan in het geïntegreerd waterbeleid indien we de problematiek onder controle willen krijgen. Ik denk bijvoorbeeld aan strengere bouwvoorwaarden met concrete controle en handhaving, nog meer snoeien in het aantal organen, die een bevoegdheid ter zake hebben, zodat de verantwoordelijkheden duidelijk zijn, het hemelwater opvangen en bijhouden waar het neervalt en de vrijblijvendheid wegnemen in een aantal sectoren (bijvoorbeeld de landbouw in erosiegevoelige gebieden en de overkappingen van fruitplantages, die momenteel in zijn).
Dat is concreet adaptatiebeleid als reactie op de klimaatproblematiek.   

In het masterplan dat momenteel in ontwerp is - “een groene ‘Eco-campus’ die veilig is voor overstromingen” (1) - en dat de toekomst moet uittekenen voor de Universitaire Campus, moet het advies van alle instanties, die met wateroverlast te maken hebben, doorslaggevend zijn.

Ook een dikke proficiat aan de provinciale ambtenaren van de dienst Waterlopen, die niet enkel op het terrein goed werk leveren, maar tevens duidelijk zijn in hun visie.
Het volstaat de bijdrage te lezen in Het Belang van Limburg van zaterdag 11 juni 2016 (2).

Eigenlijk is het altijd hetzelfde, zoals in zovele andere dossiers: we hebben een sterkere overheid nodig en net niet wat nu gebeurt, de overheid steeds verder afbouwen.”


 

(1) Universitaire campus Diepenbeek krijgt Masterplan voor toekomst. www.standaard.be, 10-10-2015.
(2) Globaal plan nodig in de strijd tegen wateroverlast. Het Belang van Limburg, 11-06-2016, p. 1 + p. 4.
Waarom staat Limburg onder water? Het Belang van Limburg, HBvLPLUS, pp 1 - 4.

 

Zie ook Wetenschapsgebouw niet op palen gebouwd zoals gevraagd. Het Nieuwsblad, 16-06-2016, p. 2.

Zie onder andere Het was deze week weer zover: wateroverlast! van 05-06-2016 en Provincie Limburg zet inspanningen tegen wateroverlast verder van 22-04-2016 op deze website.