Daklozen zijn mensen

“Middelgrote steden, zoals Sint-Truiden, worden eveneens steeds meer met daklozen geconfronteerd”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Dat is een gevolg van de manier waarop onze maatschappij functioneert of net niet functioneert. Het Sint-Truidens stadsbestuur moet er dan ook een beleid rond uittekenen. 

Naar aanleiding van de weliswaar sterk overdreven problemen in de stationsomgeving van enkele maanden terug werd er door sommigen, bewust of onbewust, geen onderscheid gemaakt tussen personen met sociale problemen en/of daklozen en zij, die voor echte onveiligheidssituaties zorgen.
Personen, die de ganse dag buiten zitten en ’s nachts buiten slapen, zijn geen criminelen, zij hebben hulp nodig.
Alles op één hoop gooien van ‘onveiligheid’ en/of ‘asielzoekers’ blijft bepaalde groeperingen en/of politieke partijen nu eenmaal goed uitkomen.

Ik heb daar toen al op gewezen en gevraagd dat er een gemeenteraadscommissie zou georganiseerd worden rond deze specifieke problematiek. Tot nu toe is deze gemeenteraadscommissie echter nog niet samengekomen, nochtans dringend noodzakelijk: alle mogelijke oplossingen vertrekken op basis van een goede analyse.
Over hoeveel personen gaat het? 
Wat doen het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) en de stad Sint-Truiden hier al voor?
Hoe verloopt de samenwerking met private sociale diensten en/of instellingen?
Etc.

Als VOORUIT hebben wij een voorzet gegeven tijdens de gemeenteraad van maandag 23 oktober 2023 om aandacht te hebben voor deze problematiek. 
Collega-gemeenteraadslid Eddy El Herbouti (VOORUIT) heeft voorgesteld om in afwachting van de werken op het domein Speelhof de leegstaande taverne aan te wenden als winteropvang voor daklozen.
Misschien niet de beste oplossing, maar alleszins een voorstel.
(1)

De cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid is er niet op ingegaan en heeft toegezegd snel met een andere mogelijkheden te komen.
Wij zijn benieuwd met VOORUIT en zullen er zeker op terugkomen tijdens de volgende gemeenteraad.
Natuurlijk mag de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid niet te lang wachten of de winter is voorbij. 

Daklozen zijn mensen en wij vinden het als VOORUIT onze verdomde plicht om ook voor hen op te komen.
Als ik sommige commentaren hoor, heb ik de indruk dat voor die personen, groeperingen en politici daklozen geen mensen zijn."

Hieronder vindt u de perstekst van VOORUIT.


___