'De wind is van iedereen'

Met die boodschap bracht vzw REScoop Vlaanderen op vrijdag 3 juni 2016 een bezoek aan gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Ludwig Vandenhove van Leefmilieu en Natuur.

De vzw REScoop Vlaanderen overhandigde, samen met heel wat andere Limburgse organisaties als vertegenwoordigers van de Limburgse burgercoöperaties, een charter met het ‘burgerrecht om de omgevingsenergie te oogsten voor eigen gebruik’. Zij hebben in die zin ook een aangetekend schrijven gericht aan minister-president Geert Bourgeois.

De provincie Limburg heeft tijdens de provincieraad van woensdag 20 november 2013, op voorstel van gedeputeerde Ludwig Vandenhove,  al beslist om minimaal 20% lokale participatie in de eigendoms- en beheerstructuur van grote windmolens in Limburg te garanderen.

"Hoewel dit een belangrijke stap is, waar ik politiek heel wat voor heb moeten lobbyen, besef ik dat dit veel te vrijblijvend is", zegt Ludwig Vandenhove.
"De Vlaamse regering zou decretaal moeten opleggen dat alle aanvragers voor bouw- en milieuvergunningen voor windmolens verplicht zouden worden om een minimaal percentage aan participaties voor te behouden aan de bevolking uit de omgeving", zegt Ludwig Vandenhove.
"Voor mij past dit in een algemeen energiebeleid, waarbij de overheid opnieuw meer die sector in eigen handen  zou moeten nemen.
Waarom groene stroomcertificaten (subsidies) geven aan private firma's, die er veel geld aan verdienen?

Ik sta achter de grote principes van de vzw REScoop Vlaanderen.
Ik zal ze samen met de Limburgse burgercoöperaties uitnodigen in een provincieraadscommissie om hun ideeën te komen toelichten voor alle Limburgse politieke partijen. Bovendien steun ik hun voorstel aan de Vlaamse regering om op de voormalige Ford-terreinen een stuk grond gratis ter beschikking te krijgen om daar een windmolen te mogen plaatsen met als mogelijke coöperanten alle ontslagen Ford-arbeiders."

 

Zie www.rescoopv.be en www.bronsgroen.be.

 

Zie ook Meer overheidsingrijpen in de windenergiesector van 25-04-2014 en Limburgers participeren in windmolens van 22-11-2013 op deze website.