Eindelijk!

“’Boer in Gelinden mag na zoveelste verwaarlozing nooit nog dieren houden’, is de titel in Het Belang van Limburg van woensdag 10 april 2024(1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Eindelijk. Maar nu het beroep nog.
Ik spreek uit ervaring en ken Willy Vangilbergen goed genoeg om te weten dat die wellicht in beroep zal gaan.
Hoe dikwijls heb ik hem in mijn periode als burgemeester van Sint-Truiden - Gelinden is een deelgemeente van Sint-Truiden - niet voor de rechtbank gedaagd? En hoe vaak heb ik onze advocaat het levenslang verbod op het houden van dieren niet laten pleiten?

Betrokkene heeft al eens levenslang verbod op het houden van dieren gekregen, maar in beroep is dat toen opgeheven.
Ik respecteer als politicus de scheiding der machten, dat is de basis van onze democratie, maar sta mij toe dat ik als burger moeilijk zou begrijpen indien bij een eventueel beroep de straf opnieuw zou opgeheven en/of verminderd zou worden.

Er kan niet streng genoeg opgetreden worden tegen dit soort ‘dierenbeulen’.
Handhaving en veel controles door de Vlaamse dienst Dierenwelzijn en de lokale politiezones, dierenpolities, blijven nodig, neen, er moeten er nog meer gebeuren.

Recente cijfers tonen aan dat er steeds meer dieren in beslag genomen worden om ze te beschermen tegen dierenleed.(1) Een goede zaak, maar toch moet er nog meer opvolging gebeuren.(2)
Tijdens recente hoorzittingen in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement rond de broodfok is duidelijk gebleken dat de Vlaamse dienst Dierenwelzijn nog heel wat korter op de bal zou kunnen spelen.(3)
Niet twijfelen, doen!

De laatste jaren is de situatie verbeterd, maar nog niet voldoende. In de aangekondigde dierenwelzijnscodex zijn er eveneens strengere straffen voorzien voor bepaalde inbreuken. 

De dierenasielen moeten meer mogelijkheden krijgen. Ze zitten nu al overvol, dus hebben ze zeker problemen om de steeds meer dieren op te vangen, die in beslag genomen worden.
Ik heb dit al vaak aangeklaagd in het Vlaams Parlement.(3)

Wat zei Mahatma Gandhi ook al weer?  “De mate van beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met de dieren”(4).”
___