Fototentoonstelling ‘Onder Ons’

Van vrijdag 31 augustus 2012 tot en met vrijdag 12 oktober 2012 kan u in het ‘Huis van de Wereld’, Zoutstraat 46 in Sint-Truiden gaan kijken naar een aantal foto’s van 11 creatieve vrijwilligers van de armoedevereniging ‘Onder Ons’. 

‘Onder Ons’ is een groep van kansarmen, die allerlei activiteiten doet en op die manier uit de kansarmoede probeert te geraken via de methodiek van het opbouwwerk.
Het Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk (RIMO) vzw ondersteunt actief deze werking. 

“Toen het ‘Huis van de Wereld’ ingericht werd, heb ik erop aangedrongen dat RIMO er ook een vaste stek zou krijgen.
Het past in mijn visie om van het ‘Huis van de Wereld’ een eerstelijns loket te maken voor iedereen, die het moeilijk heeft in onze stad. Op armoede of ‘miserie’ staat immers geen afkomst of huidskleur”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove. “RIMO heeft eveneens lokalen in De Steppe in de Stationsstraat 1 in Sint-Truiden”.
Zie onder andere de tekst “Huis van de Wereld Sint-Truiden officieel geopend!” van 29 december 2011 op deze website.

De tentoonstelling is het resultaat van het opbouwwerk - het team Zuid-Limburg van het RIMO - dat in Sint-Truiden de afgelopen periode is verricht.
Het RIMO, samen met Basiseducatie Open School, heeft een cursus fotografie opgezet van 3 jaar en de slottentoonstelling zal doorgaan in 2014.

“Ik vond dat er niet zolang mocht gewacht worden en dat de resultaten na 1 jaar perfect konden tentoongesteld worden. Bovendien leent het ‘Het Huis van de Wereld’ zich heel goed om tentoonstellingen of andere culturele initiatieven te organiseren. Zo kan de drempel nog verlaagd worden. 

Coördinator Greetje Swerts en de fotograven in spé stonden daar eerst wat weigerachtig tegenover -koudwatervrees -, maar geraakten snel overtuigd en zelfs enthousiast.
In het totaal stellen 11 creatieve deelnemers hun werken tentoon.

Het mooie aan dit werk is dat het niet enkel om de zichtbare resultaten gaat, die de buitenwereld kan zien. Bij opbouwwerk gaat het tevens om het proces, waarin vaak de grootste leerschool zit.

En het resultaat mag gezien.

Beelden kunnen soms zeggen wat met woorden niet altijd lukt. Daarom is fotografie precies een mooi medium. Ik ben dan ook blij dat RIMO dit medium toegankelijk maakt voor haar doelgroep.

Elke deelnemer leert hedendaagse technologie ontdekken, maar ook zichzelf, haar/zijn talenten, haar/zijn blik op de omgeving, de samenleving en de wereld.
Kunnen werken met een fototoestel is tegenwoordig heel belangrijk.

De kaders van de tentoongestelde foto’s zijn eigendom van fotoclub Renovat.
Nog maar eens een bewijs dat de combinatie van huisvesting voor een aantal verenigingen en een aantal openbare diensten in dit voormalig koninklijk atheneum ideaal blijkt te zijn.

Hartelijk proficiat aan alle kunstenaars, Greetje Swerts en de leerkracht(en) van Basiseducatie Open School.”

Deze activiteit doet mij denken aan het initiatief dat jeugdpreventiewerker Erik Jamar enkele jaren geleden genomen heeft door jonge asielzoekers met een wegwerpfototoestel beelden van de stad Sint-Truiden te laten maken.

Praktisch: de fototentoonstelling loopt van vrijdag 31 augustus tot vrijdag 12 oktober 2012 op woensdag- en vrijdagnamiddag in het Huis van de Wereld.
Vanaf 17 september 2012, zelfde dagen: tussen 9.00 uur en 16.00 uur. 

Zie ook de teksten ‘De Sint!’ van 8 december 2011 en ‘Paasfeest ‘Onder ons’’ van 9 april 2012 op deze website.