Geeft cd&v ‘subsidiariteitsprincipe’ op?

“Alleszins als het gaat over verdere Vlaamse subsidies voor de natuurverenigingen om gronden aan te kopen en zelf en autonoom te beheren”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar beseft de cd&v de draagwijdte ervan als ze consequent zouden zijn?
Tenminste als je consequentie kan verwachten van een ‘tjeef’.
                                                                                                                 
Wat houdt het subsidiariteitsprincipe in voor de katholieke zuil?
De overheid subsidieert, maar de ontvanger ervan mag, weliswaar binnen bepaalde afspraken, er een eigen beleid mee voeren.

Dankzij dit subsidiariteitsprincipe is de katholieke zuil in Vlaanderen er historisch gezien in geslaagd een echte structuur, zelfs een machtsstructuur uit te bouwen.
De meest uitgesproken voorbeelden: het katholiek onderwijs(1) en de katholieke welzijnsinstellingen(
2).

Zowel in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie op dinsdag 20 februari 2024(3) (cd&v-collega Tine Rombouts), als in de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid op woensdag 28 februari 2024(4) (cd&v-collega Bart Dochy) pleitten de cd&v-vertegenwoordigers in feite ineens voor het loslaten van dit subsidiariteitsprincipe, hoewel zij dit uiteraard zo niet beschouwen en/of interpreteren.
Ik citeer cd&v-collega Tine Rombouts(3): “Mijn vraag gaat namelijk ook voor een stuk over waarom bij natuurbehoud en natuurontwikkeling ook de keuze wordt gemaakt om per se eigenaar te willen zijn van heel wat gronden. Ik krijg daarbij het gevoel dat bij natuurbehoud en natuurontwikkeling samenwerking minder vooropstaat, en dat vooral het eigenaarschap als prioriteit naar voren wordt geschoven. Ik stel me daar vragen bij. Ik twijfel eraan of dat de beste manier is om oplossingen te zoeken. Samenwerking kan vaak tot meer begrip en meer resultaat leiden, eerder dan per se eigenaar van de grond te willen zijn.”

Voor mij principieel geen probleem om daar een grondig politiek debat over te voeren in het Vlaams Parlement, maar dan wel over alle bevoegdheden en beleidsdomeinen. Consequent doorgetrokken zouden we dan onder andere tot één officieel onderwijsnet komen.
Het zou veel problemen oplossen en veel goedkoper zijn. Dus eindelijk gedaan met kleine en grote ‘schooloorlogen’.

Voor mij het ultieme bewijs dat met de boerenprotesten de cd&v compleet de pedalen kwijt is onder invloed van de Boerenbond (BB). Om de boeren en de BB bij te houden overwegen sommigen zelfs ‘heilige principes’ op te offeren, ook al beseffen ze het niet echt.”

___