Geen schaliegaswinning in Limburg!

Ik blijf bij mijn standpunt: geen schaliegaswinning in Limburg.”

Dat zegt Limburgs sp.a-gedeputeerde voor milieu Ludwig Vandenhove naar aanleiding van de berichten dat de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) met steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een onderzoek zal uitvoeren naar de mogelijkheid tot schaliegaswinning in de Limburgse steenkoollagen (1).

“Uit buitenlandse onderzoeken blijkt voldoende hoe schadelijk de ontginning van schaliegas is voor mens, milieu, natuur en omgeving. Wij moeten hier dan ook geen Vlaams belastinggeld aan geven.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Zelfs de mogelijkheid onderzoeken om in Vlaanderen en Limburg schaliegas te ontginnen, is voor mij niet aan de orde.
Uit talrijke internationale studies blijken duidelijk deze negatieve gevolgen.
Ik begrijp niet waarom hier nog moet over gestudeerd worden.

Het gaat om een vorm van energieopwekking waarvan we nu al enkele jaren zeggen dat ze moet afgebouwd worden omwille van de klimaatcatastrofe waar  we mee geconfronteerd worden. Schaliegas is geen duurzame manier om energie op te wekken en dus geen alternatief voor andere vormen van fossiele brandstoffen.

Over eventuele economische voordelen wil ik zelfs niet discussiëren.
Er is geen enkel argument, ook geen economisch, om zulke activiteiten toe te laten in Limburg.
De industrie in het algemeen en de chemische industrie in het bijzonder zullen, samen met ons als overheid, voldoende andere inspanningen moeten leveren om de energiekost te drukken.
Als we het ernstig nemen met ‘Limburg klimaatneutraal’ en ‘Cleantech’ kan er  geen sprake zijn van onderzoek naar schaliegas.

Neen, ik wil in Limburg geen landschap vol boorkraters, geen boringen via de techniek van fracking, vervuild grondwater, chemische producten in de bodem, waarvan we niet precies de gevolgen (mogen) weten en meer CO2-uitstoot in de lucht.

Als sp.a zullen wij naar aanleiding van de komende Europese verkiezingen pleiten voor een schaliegasvrij Europa.

Ik zit hiermee op dezelfde lijn als minister Ingrid Lieten, die in de Vlaamse vergunning voor onderzoek naar de mogelijkheden voor methaangas of steenkoolgas  in Limburg expliciet schaliegas heeft laten uitsluiten.”

  1. KU Leuven zoekt naar schaliegas in Limburg. De Standaard, 02-01-2016, p. 16.

 

Zie onder andere Onderzoekers KUL gaan succes schaliegas in Limburg na. TVL-journaal, 02-01-2014. Géén boringen naar schaliegas in Limburg. Het Belang van Limburg, 10-01-2014, p. 9. Provinciebestuur: “Geen schaliegaswinning in Limburg”. www.limburg-actueel.be, 03-01-2014.

Zie ook Geen ontginning van schaliegas in Vlaanderen en Limburg! van 12-10-2013 en Geen sprake van schaliegas! van 17-07-2013 op deze website.