Gewoon asociaal!

“Ik heb geen ander woord voor de maatregel van Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA) dat alle arbeidsgeschikte huurders zich moeten laten inschrijven bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Wie dat niet doet, riskeert een boete tot 5 000 euro. (1)

Maar wat zijn arbeidsgeschikte huurders?
Ik heb er geen probleem mee dat deze regel geldt voor werklozen en leefloners, kortom personen, die een vergoeding van de overheid krijgen. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat het ook gaat over huismoeders en huisvaders (een bewuste keuze), mantelzorgers (een sociale bezigheid), senioren op brugpensioen (hebben lang gewerkt en zijn niet vrijwillig werkloos geworden) en personen, die bewust niet werken (eigen keuze en krijgen geen geld van de overheid).
Mogen burgers nu al niet meer vrij beslissen wat ze wensen te doen?

Via deze aanpak wordt betaalbaar wonen en/of sociale huisvesting op één hoop gegooid met de ambitie van de Vlaamse regering om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en/of om de werkzaamheidsgraad omhoog te trekken.
Voor mij hebben beide elementen niets met elkaar te maken.

De bevoegde minister zou beter zorgen dat er meer betaalbare woningen zijn in plaats van te trachten wat sociale huurders te ‘ambeteren’, zodat ze uiteindelijk hun sociale woning moeten verlaten. Want daarmee gaat de acute woningnood in Vlaanderen niet opgelost geraken.

De vraag, die trouwens niet gesteld wordt, is of de VDAB voldoende en gekwalificeerd personeel heeft om deze specifieke groep van ‘arbeidsgeschikte huurders’ te begeleiden. Immers, op het personeelsbestand van de VDAB wordt ook maar steeds bespaard.

Kortom, voor mij is dit een asociale maatregel, die noch kadert in een huisvestingsbeleid, noch in een tewerkstellingsbeleid.Of even straf doen door de rechtse N-VA-cd&v-Open Vld-regering.”

___