Het Mercosur-handelsakkoord: stand van zaken

“Er wordt al jaren gedebatteerd over het Mercado Común del Sur (Mercosur)-akkoord, gaande van het Europees Parlement tot de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Wat is de huidige stand van zaken?

Mercosur is één van de vele dossiers waar de landbouwsector de laatste weken tegen betoogd heeft.
Zij reageren vooral tegen het feit dat het niet gaat over ‘een gelijk speelveld’. Met andere woorden, hun collega-boeren of concurrenten zouden kunnen werken aan minder strenge voorwaarden.

Het handelsakkoord, waar in 2019 een voorakkoord rond tot stand kwam tussen de betrokken Zuid-Amerikaanse landen en de Europese Unie (EU), heeft de bedoeling dat het gemakkelijker en goedkoper wordt om producten en diensten op elkaars markt te brengen.

Zullen België en Vlaanderen voor eind juni 2024, tijdens het Europese Unie (EU)-voorzitterschap, een initiatief nemen rond Mercosur?

Ik ondervroeg Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) tijdens de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van woensdag 28 februari 2024.”

Hieronder vindt u de tussenkomst van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Jo Brouns.(1)

“Wegens de hoorzitting over de werking van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn heb ik de gedachtenwisseling rond het Mercosur-handelsakkoord vroegtijdig moeten verlaten”, besluit Ludwig Vandenhove.

___

  • Zie onder andere ook ‘Weer niks!’ van donderdag 22 april 2021 op deze website. 
     
  • Foto: Shutterstock.com.