Hoogstamboomgaarden horen bij Haspengouw en Zuid-Limburg!

Dat zei gedeputeerde voor leefmilieu en natuur en voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLH) Ludwig Vandenhove in Alden Biesen, Kasteelstraat 6 te Bilzen op vrijdag 10 oktober 2013 naar aanleiding van het driedaags fruitplukevenement  (vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 oktober 2013).

Boomgaarden horen voor mij bij het (on)roerend erfgoed en de culturele geschiedenis van ons typisch landschap.”, aldus Ludwig Vandenhove.
Ze zijn in onze regio belangrijke elementen voor ons natuur- en toeristisch beleid.

Sint-Truiden was de eerste stad, die onder mijn burgemeesterschap specifieke aandacht besteedde aan hoogstamboomgaarden via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) en via het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst  qua beheer met de vzw RLHV met mogelijkheid tot subsidies voor de eigenaars.
Ik blijf dit zien als een lange termijn beslissing voor de regio en voor de stad. En populair was deze beslissing niet.
Sinds de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 staat er in de deelgemeente Bevingen nog steeds een bord met ‘RUP=Communisme’: als dat de betekenis is van een Communist, ben ik er fier op zo genoemd te worden.
Het landschapsloket van de vzw RLH vervult die functie vandaag nog steeds: verstrekken van gratis advies, maken van een inrichtingsplan, ondersteuning bij de uitvoering van de werken en uitzoeken welke subsidies van toepassing zijn voor de aanplant en het onderhoud.

Maar dit evenement is nog voor andere redenen belangrijk:
-biodiversiteit: hoogstamboomgaarden hebben  hoge natuurwaarden.
Ze bieden voedsel- en nestgelegenheid aan verschillende diersoorten. Zo zijn hoogstamboomgaarden levensnoodzakelijk voor de das, de eikelmuis en de steenuil ;
-genetische diversiteit:  als oude fruitrassen bewaard blijven, beschikken we over een grotere genetische diversiteit. Het is tevens een bron voor de ontwikkeling van nieuwe fruitrassen;
-landschappelijke beleving, rust en ontspanning: binnenkort komt er op het domein van Alden Biesen een 4de publieke speelboomgaard na Borgloon, Voeren en Sint-Truiden.
Vooral voor kinderen zijn dit unieke locaties om in Haspengouw en Zuid-Limburg de natuur te ontdekken.
Ik zie dat bij ons op het domein ’t Speelhof in Sint-Truiden.
Zie onder andere SPOTS mei 2012 in de brievenbus! van 13-05-2012 en Belevingsboomgaard geopend in Voeren  van 19-09-2013 op deze website;
-tijdens dit weekend krijgt de bevolking -  schoolkinderen gisteren en vandaag - de mogelijkheid om 400 kilogram gratis appels te plukken. Bovendien kunnen ze tegen een kleine financiële bijdrage
de geplukte appels meteen laten persen en origineel laten verpakken via de vzw Nationale Boomgaardenstichting (NBS). Zo kunnen ze kennis maken met duurzaamheid en het gegeven van de korte keten. En voor mij is dit een positieve boodschap vanuit de regio en vanuit de sector: appels gratis plukken in plaats van negatieve commentaren als er als eens appelen en/of peren van laagstamplantages geplukt  (‘gepikt’) worden door Haspengouwers en/of toeristen.
Wie heeft dit nooit gedaan?
Echte fruitdiefstallen zijn natuurlijk iets anders.”
Zie ook Dieven en toeristen! van 21-09-2011 en Verboden vruchten van 14-09-2012 op deze website.

Hieronder vindt u de persteksten.



 

Zie onder andere Zelf appelsap persen in Alden Biesen. Het Belang van Limburg, 12-10-2013, p.20. Appels plukken in Alden Biesen. Het Belang van Limburg, 12-10-2013, p.39. Grote appelpluk. Het Belang van Limburg, 14-10-2013, p.19. 350 kinderen zijn voor een dag fruitplukkers. Het Laatste Nieuws, 12-10-2013, p.42.

Zie ook Project ‘BLOESEMLINT tussen mens en landschap’ van start van 23-01-2013 en LandschapsDoeDag op zondag 6 oktober 2013 van 03-10-2013 op deze website.

Tags: