Humaan immunodeficiëntievirus (HIV) verder aanpakken

Dat zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove naar aanleiding van de resolutie ‘over de betere toegankelijkheid tot PrEP-medicatie’.

“Ik heb die resolutie samen met een aantal collega’s-senatoren van andere democratische partijen in de Senaat ingediend”, zegt Ludwig Vandenhove.

Humaan immunodeficiëntievirus (HIV)-diagnoses vertonen de afgelopen tien jaar weliswaar een neerwaartse trend in België. Maar de epidemie is zeker nog niet onder controle. Daarom moeten de inspanningen, zowel preventief, als curatief, behouden blijven en zelfs opgedreven worden.

Preventie en vroegtijdige HIV-screening zijn belangrijk. Maar die moeten gevolgd worden door een vlotte toegang tot zorg en voldoende beschikbaarheid van Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) voor de specifieke doelgroepen subwerkgroepen met de hoogste kans op HIV-infectie.

Momenteel zijn er in ons land een 7 000-tal PrEP gebruikers.
De verwachting is dat dit aantal de komende jaren gaat toenemen.
Ons zorgmodel en de betrokken zorgverstrekkers - huisartsen en verpleegkundigen -moeten hier maximaal op voorbereid zijn, onder andere via een verbondenheid aan een HIV-referentiecentrum.

Belangrijk in dit verband om te weten is dat nieuwe HIV-diagnoses ook voorkomen met infecties, die in het buitenland zijn opgelopen, dus personen, die in België aankomen met een bestaande, maar niet gekende infectie.
Met de asiel- en migratieproblematiek voor ogen zullen die aantallen eerder toe- dan afnemen.

Hoe zit het met de betaling en de terugbetaling?
De terugbetaling is zeer belastend voor de sociale zekerheid, ook al zijn de kosten voor PrEP-geneesmiddelen sedert 2017 gedaald.
Het huidige PrEP-verstrekkingsmodel verloopt zeer gedecentraliseerd via de HIV-referentiecentra.
Dit komt de toegankelijkheid voor de gebruiker niet echt ten goede.

Samenvattend: de bereikbaarheid moet verhogen en de administratieve last en de kostprijs moeten naar beneden.
 
Om al deze en nog een aantal redenen heeft VOORUIT deze resolutie mee ingediend om de toegankelijkheid tot PrEP-medicatie te vergroten.
De resolutie vraagt een aantal maatregelen van zowel de federale regering, als de deelstaatregeringen, in casu de gemeenschappen.”

De resolutie werd goedgekeurd.

Hieronder vindt u mijn tussenkomst en hier vindt de link naar de resolutie.
 


___

  • Zie onder andere ook ‘Wereldaidsdag’ van vrijdag 1 december 2023 op deze website.
     
  • Foto: Officieel Youtubekanaal Plenum - Belgian Senate.

Tags: