Inhuldiging koninklijke borstbeelden

“Alle koninginnen en koningen krijgen een (borst)beeld in het federaal parlement (Kamer van Volksvertegenwoordigers en Senaat)”, zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove.
“Het beeld van Koningin Mathilde en Koning Filip werd ingehuldigd op dinsdag 4 juli 2023.
Ik was erbij.

Alle andere koninginnen en koningen hebben een borstbeeld, Koningin Mathilde en Koning Filip hebben een echt beeld.

 

De kunstwerken zijn van de hand van Hans Op de Beeck.
Het koningspaar had hun voorkeur uitgedrukt voor die kunstenaar.
Bij de voorstelling van de beelden werd Hans Op de Beeck geïnterviewd door Chantal Pattyn, netmanager van Klara (Vlaamse Radio en Televisie (VRT)) en lid van de Commissie Kunst in de Senaat.

Ik heb in mijn lange politieke loopbaan, in diverse functies, vaak leden van de koninklijke familie ontmoet en ermee gepraat. Maar nu mijn carrière, zeker mijn bovenlokale, stilaan teneinde loopt, dacht ik “ik zal nog maar eens gaan, het is misschien de laatste keer dat ik de kans krijg om nog eens met de Koningin en/of de Koning te praten”. En inderdaad ik heb kort van gedachten gewisseld met de Koning over de Senaat vroeger en nu en de toekomst ervan.
Mijn visie is duidelijk: ofwel krijgt de Senaat echt de rol van een vergadering waar de verschillende gemeenschappen en gewesten elkaar enkele keren per jaar ontmoeten om problemen uit te praten en/of op te lossen, ofwel wordt de Senaat, als hij blijft functioneren zoals nu, inderdaad beter afgeschaft. Ik heb dat ook zo tegen Koning Filip gezegd.”

  • Zie onder andere ook ‘Nog eens senator’ van woensdag 12 oktober 2022 op deze website.   
     
  • Foto’s: Annick Lambrecht en eigen foto’s.