Komt er een Nederlands-Vlaamse justitietop?

“Alleszins heeft Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) enkele maanden geleden al zo een initiatief aangekondigd”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Voor mij op zich geen probleem, maar met de uitslag voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Nederland met de overwinning van de populistische Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders moet dat toch opnieuw serieus bekeken worden (1).

Met de bedoeling van het opzet kan in principe niemand problemen hebben.
Er zou vooral gesproken worden over jeugdcriminaliteit en het uitleveren van jonge delinquenten.
Nederland en Vlaanderen willen tot een zo gezamenlijke aanpak komen van jongeren, die de wederzijdse grenzen oversteken om strafbare feiten te plegen.
Concreet wil minister Zuhal Demir gemakkelijker Nederlanders, die in Vlaamse gemeenschapsinstellingen terechtkomen, overleveren aan Nederland om plaatsen ‘uit te sparen’.

Is dit niet eerder een federale materie?
Is hieromtrent al overleg geweest met de federale collega van Justitie?
Over welke cijfers gaat het? Gaan we hiermee in Vlaanderen het probleem van het plaatstekort in de jeugdinstellingen oplossen?
Is dit andermaal geen loutere aankondigingspolitiek?

Deze en een aantal andere vragen stelde ik tijdens de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie op dinsdag 3 oktober 2023.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van Zuhal Demir. (2)




___