Ludwig Vandenhove te gast in ‘Dossier’ op TV Limburg (TVL)

‘Dossier’ op TVL op maandag 9 april 2012 handelde over de toestand van de gemeentefinanciën en vooral over de doorlichting, die professor doctor Herman Mathijs gemaakt heeft in opdracht van de krant ‘Het Laatste Nieuws’ voor de 308 Vlaamse gemeenten en steden.


Ludwig Vandenhove nam, samen met de collega-burgemeesters Marino Keulen (Lanaken) en Theo Schuermans (Hamont-Achel), deel aan het debat onder leiding van moderator Luc Moons.

Hieronder vindt u de reactie van burgemeester Ludwig Vandenhove op de analyse van de cijfers voor de stad Sint-Truiden in ‘Het Laatste Nieuws’ van maandag 19 maart 2012.

Stad levert alleen nog basisdiensten
Sint-Truiden staat voor moeilijke financiële tijden. De voorbije jaren verliepen de begrotingsgesprekken steeds moeizamer. Vooral de rol van het Autonoom Gemeentebedrijf en de meeslepende schuld uit het verleden spelen de stad volgens Vandenhove parten.
Sint-Truiden torst heel wat schulden door oude projecten. «De aankoop van het slachthuis kostte alleen al 1 miljard oude Belgische franken. Ook de kosten van subtropisch zwembad en de verbouwingen van het cultureel centrum en academiezaal voelen we oog jaarlijks», legt burgemeester Vandenhove uit.
De grote begrotingstekorten maken ook dat de stad die schuldenlast niet meteen weggewerkt krijgt.«Maar in de voorbije legislatuur zijn we er, samen met Roland Duchatelet, in geslaagd de totale schuld een beetje terug te dringen.»
Een groot discussiepunt is de toekomst van het personeel, Dat ambtenarenkorps moet volgens andere partijen afslanken, maar volgens de burgemeester gebeurde er op dat vlak al heel wat. «Wie zegt dat we twee op de drie ambtenaren niet moeten vervangen, zit fout. Je moet kijken naar kwaliteit van de dienstverlening en je dan afvragen of de burger daarvoor meet betalen of niet. Met het belastinggeld voorzien we de basisdiensten. Voor extra's als sportzalen, culturele centra en andere luxediensten kunnen we bekijken of we onder meer de toegangsprijzen moeten indexeren.»
Vandenhove zegt te beseffen dat er moeilijke jaren aankomen. «Het instappen in het windmolenproject aan de E40 bijvoorbeeld. Dat houdt financiële risico’s in omdat we er participeren als aandeelhouder» Ook het asielcentrum, de psychiatrische instellingen en de vergrijzing zetten het budget onder druk. «Maar Sint-Truiden neemt haar sociale verantwoordelijkheid op, bijvoorbeeld met het asielcentrum, terwijl andere steden dat niet doen.

De volledige doorlichting met commentaren voor de stad Sint-Truiden kan u lezen in ‘Het Laatste Nieuws’ van maandag 19 maart 2012.

Ik maak mij inderdaad zorgen over de gemeentefinanciën, eveneens in de stad Sint-Truiden, maar ik maak nog meer zorgen over het feit dat de Europese Unie (EU) nu ook al gaat meebeslissen over onze gemeentebegrotingen, omdat zij onder andere normen oplegt voor de tekorten en de schuldgraad. Zo wordt de autonomie van een gemeente/stad aangetast en wordt het verschil in kenmerken tussen gemeenten/steden totaal miskend.
De EU gaat nu al bepalen wat er in ‘De Dorpsstraat’ gebeurt.
Dit betekent een enorm democratisch deficit.

Ik ben voor meer Europa, maar niet voor het Europa van vandaag dat blindelings regels oplegt en alles in cijfers en percentages wil uitdrukken, nu zelfs voor gemeenten en steden.
De mensen, die achter deze cijfers zitten, worden te vaak vergeten.

Als bestuurder respecteer ik de normen en regels, die door hogere overheden worden opgelegd, maar als Socialist zal ik tegen dat soort asociale maatregelen en het onrecht dat ze veroorzaken, blijven vechten.

Tevens wordt de economische impact van de investeringen door gemeenten en steden op die manier  totaal miskend.”, zei burgemeester Ludwig Vandenhove onder andere in ‘Dossier’.

De hele uitzending kan u opnieuw bekijken via http://www.tvl.be/nl/nieuws/dossier.

Zie onder andere de teksten ‘Alleen besparen is geen optie!’ van 4 januari 2012 en ‘Debat ten gronde over de financiering van gemeenten en steden’ van 2 februari 2012 op deze website.