Meer vaste instructeurs in het brandweeronderwijs?

“Ja, daar gaan we naartoe.”, zegt gedeputeerde van veiligheid en verantwoordelijk voor het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) Ludwig Vandenhove.
“Niet dat ik iets heb tegen vrijwilligers, integendeel.
Als ex-burgemeester besef ik hoe noodzakelijk zij zijn in elk brandweerkorps.”

We moeten naar nog meer professionalisering en kwaliteit in de veiligheidsopleiding. Daarom dienen we een goede verhouding te zoeken tussen vast en freelance lesgevend personeel in alle departementen van het PLOT, dus ook in de brandweerschool.
Omwille van een aantal wijzigingen in het opleidingslandschap voor brandweerpersoneel, betekent dit in verhouding meer vaste docenten en instructeurs en minder vrijwilligers.

Vooreerst stuurt de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken (BiZa) aan op meer didactische bekwaamheid in de brandweeropleiding. Zo wordt in de beheersovereenkomst met de brandweerscholen opgelegd dat elke instructeur en docent een didactische opleiding moet volgen, die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.
Niet elke vrijwillige brandweervrouw/ -man is bereid deze didactische opleiding te volgen, wat de behoefte aan vaste lesgevers groter maakt.

Zowel de FOD BiZa, als het PLOT zelf sturen tevens aan op meer veiligheid in de brandweeropleidingen.
Instructeurs in het PLOT moeten voortaan een Compartiment Fire Behavior Training (CFBT)-opleiding volgen. Ook dit werkt drempelverhogend voor de vrijwilligers.

Vervolgens voorziet het nieuwe statuut van het brandweerpersoneel een minimum aantal uren voortgezette opleiding tijdens de loopbaan van elke brandweervrouw/ -man, dat gevolgd moet worden in een brandweerschool.
Het PLOT staat voor een grote uitdaging om de opgelegde verhoging inzake voortgezette opleiding in te vullen.
Dit kan niet enkel met freelance-personeel.

De brandweerhervorming voorziet vanaf donderdag 1 januari 2015 eveneens in een wezenlijke verhoging van het aantal opleidingsuren in de basisopleidingen (zogenaamde brevetopleidingen) van brandweervrouw/ -man en van sergeant.

Verder bepaalt de brandweerhervorming dat de brandweerscholen een belangrijke rol gaan spelen in het selectiegebeuren.

Vrijwilligers zijn ook nog eens (zelfs op de eerste plaats) verantwoordelijk in een eigen zone of gemeente/stad en als zij plots opgeroepen worden, heeft dit gevolgen voor de lesorganisatie aan het PLOT.

Tot slot is de loonkost per uur voor een professioneel goedkoper als voor een vrijwilliger, ook al is dit een argument van totaal ondergeschikt belang.

Al deze factoren betekenen dat het PLOT een goed evenwicht zal moeten vinden tussen professionele lesgevers en vrijwilligers, die voldoende praktische informatie, oefeningen en situaties kunnen aanbrengen en uitleggen.

De provincieraad van woensdag 23 april 2014 heeft, op voorstel van gedeputeerde Ludwig Vandenhove, beslist om 3 extra brandweerinstructeurs (meer tewerkstelling bij de overheid, dat is eens wat anders dan ontslagen!) aan te werven voor het PLOT.

Meer en betere opleidingen voor brandweervrouwen/-mannen zijn nodig, maar de uitdaging zal zijn om ook hier een goed evenwicht te zoeken tussen lessen volgen en de kostprijs hiervan en de beschikbaarheid op het terrein.
We moeten opletten dat zich hier niet hetzelfde probleem gaat voordoen als in het politieonderwijs, zeker als de overheid verdergaat met zware besparingsoperaties.”
Zie Het politieonderwijs ontsnapt niet aan de besparingen van 17-04-2014 op deze website.

 

Zie onder andere Drie extra brandweer-instructeurs voor PLOT. Het Belang van Limburg, 24-04-2014, p. 27.

Zie onder andere Provincie Limburg Opleiding & Training (PLOT): jaarverslag 2012 is klaar van 23-08-2013 en Eén oefenterrein (‘oefenstad’) voor heel België? van 11-03-2014 op deze website.