Nadelen lintbebouwing wegwerken is duurzaam!

“Als we de objectieven qua duurzaamheid en CO2-neutraliteit willen bereiken, moeten er veel kleine inspanningen gebeuren door iedereen, maar daarmee alleen gaan we het niet halen.  Er zijn ook fundamentele ingrepen nodig. [1]
Een aangepaste ruimtelijke ordening [2], met onder andere een aanpak van de lintbebouwing, kan daar sterk toe bijdragen”, zeggen schepen van ruimtelijke ordening van Lommel Walter Cremers en gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove.

In opdracht van de provincie Limburg en de vzw DuboLimburg heeft de onderzoeksgroep ArcK van de Universiteit Hasselt (UHasselt) een onderzoek uitgevoerd naar het verduurzamen van de verlinting.
De resultaten werden op woensdag 3 december 2014 voorgesteld in het provinciehuis.

De studie is zeer praktisch opgevat. Zo is er voor de gemeente Wellen een applicatietool ontwikkeld waarbij berekend kan worden welk het verschil in maatschappelijke kost is van het al dan niet wonen in een lint of in de kern.

“Er is nog veel denkwerk nodig rond deze problematiek, maar we moeten er nu eenmaal in de praktijk aan beginnen. Zo zullen we de komende maanden de gemeentelijke ambtenaren en beleidsverantwoordelijken rond de tafel brengen”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Wie de volledige studie wenst te ontvangen, kan een mailtje sturen of bellen naar Patrick Vandewalle van Dubolimburg via patrick.vandewalle@dubolimburg.be of 011 39 75 75.

Hieronder vindt u de perstekst.


[1] Klimaatnalatigheid. www.ludwigvandenhove.be, 03-12-2014.
[2] “We zullen ook blijven rijden omdat we moeten. Dat is een gevolg van onze chaotische ruimtelijke ordening en van het feit dat we de functies – wonen, school lopen, werken, winkelen, ontspannen – uit elkaar getrokken hebben.” uit De Kern door Eric Donckier. Het Belang van Limburg, 03-12-2014, p. 2.

Zie onder andere Provincie wil lintbebouwing aanpakken. www.hbvl.be, 03-12-2014. Halt aan de lintbebouwing. Het Belang van Limburg, 04-12-2014, p. 23.

Zie ook Groenstructuurplan van 12-03-2014 en ‘Milieu integreren in het gemeentelijk mobiliteitsbeleid’ van 26-11-2013 op deze website.