Overbevolkte gevangenissen en enkelbanden

“Op woensdag 6 maart 2024 kwam andermaal, zoals zo vaak, een federaal thema aan bod tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement bij de actuele vragen: de overbevolking in de gevangenissen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Weer maar eens was er het pleidooi van de N-VA om Justitie te defederaliseren, zij blijven ervan dromen.
De bevoegdheid Justitie op Vlaams niveau stelt niet veel voor tenzij de titel voor Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Maar als ze dan bepaalde bevoegdheden hebben, klagen ze dat het teveel kost en dat ze het niet (meer) aankunnen.

Met de problematiek van de overbevolkte gevangenissen is er sprake dat de rechtbanken beter (nog) meer elektronisch toezicht zouden uitspreken als straffen in plaats van de veroordeelden op te sluiten in de gevangenissen.
De bevoegdheidsverdeling is duidelijk: rechtbanken (federale bevoegdheid) spreken de straffen uit, voor de organisatie van de enkelbanden moeten de gemeenschappen, bij ons Vlaanderen, zorgen.
Mijn visie is duidelijk: Vlaanderen, minister van Justitie, doe uw job. En de rest is eventueel voer voor een volgende fase in de staatshervorming, die er, wat mij betreft, hopelijk niet komt
.”

Hieronder vindt u de tussenkomst van Ludwig Vandenhove tijdens de plenaire vergadering van woensdag 6 maart 2024.(1)


___