Regio’s: onzin

“De indeling van Vlaanderen in regio’s is een draak van een beslissing van de Vlaamse regering”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Hopelijk wordt daar de volgende legislatuur op teruggekomen. 

Ik herhaalde dat standpunt tijdens de gemeenteraadszitting van Sint-Truiden van maandag 18 december 2023.

Welke instantie is er beter geplaatst dan de provincie Limburg om de gemeenten actief te ondersteunen?

Aanleiding van mijn tussenkomst was het agendapunt om de Regioraad Limburg opdracht te geven om de mogelijkheden van het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) rond de nieuwe rechtspositieregering (RPR) voor het stadspersoneel te onderzoeken.
De bedoeling zou zijn om een gemeenschappelijk Limburgs kader en de daarmee samenhangende Human Resources (HR)-instrumenten te ontwikkelen.

Waarom moet de Regioraad Limburg dat doen? Kan de provincie Limburg dat niet doen?
Het is nu echt zoeken om een concrete invulling te geven aan die Regioraad Limburg.
Gewoon tijdverlies en verspilling van financiële middelen.
De stad Hasselt zal de pen houden - het zogeheten penhouderschap - om het dossier op te stellen. Nog meer, dit is een methode, die al jaren gehanteerd wordt rond bepaalde projecten. Dus hiervoor is er zeker geen Regioraad Limburg nodig, één gemeente of stad is voldoende.

Het BVR heeft de bedoeling dat gemeentebesturen meer vrijheid krijgen om het personeelsstatuut in te vullen, vergelijkbaar met de private sector. 
Ik ben het eens dat personeelsleden, die kiezen voor de overheid een goed statuut krijgen, maar ik vind die constante vergelijking met de privé niet goed.

De privé is de privé en de overheid is de overheid, vergelijkingen zijn niet aan de orde.
In plaats van gemeenten tegen elkaar uit te spelen waar ambtenaren meer kunnen verdienen, zou er beter gewerkt worden aan een tracé om ambtenaren opnieuw meer als ‘civil servant’ te laten fungeren. Wie kan zo naïef zijn om te denken dat gemeenten en steden, die het kunnen betalen, kwaliteitsvol personeel niet gaan ‘wegkapen’ bij gemeenten en steden, die het financieel minder breed hebben. 
Daar zal deze studie niets aan veranderen. En dan wil de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid meestappen in deze globale aanbesteding, die veel geld kost, en wedijveren met een personeelsstatuut dat financieel gezonde gemeenten kunnen invoeren.

Laten we realist zijn: uiteraard verdienen onze personeelsleden het om maximaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van de nieuwe RPR. Maar wij kunnen niet wedijveren met gemeenten en steden met gezonde financiën. Ja, ook hier speelt de slechte situatie van de stadsfinanciën van Sint-Truiden een rol.

Om al de hoger aangehaalde redenen hebben wij ons als VOORUIT onthouden over dit agendapunt.”
___