Sinterklaas spelen: toch zo fijn!

“Op woensdag 5 december 2012 heb ik voor de derde opeenvolgende maal Sinterklaas ‘gespeeld’ voor de armoedevereniging ‘Onder Ons’ van het Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk (RIMO).”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Hoewel ik hier nooit mijn roeping van gemaakt heb, begrijp ik die mensen, van alle leeftijden, die zich graag verkleden in Zwarte Piet en/of Sinterklaas.
Zij voelen zich dan terug een beetje kind. Dit is ook de reden waarom Sinterklaas zo populair blijft.
 

Het is enorm fijn om kinderen gelukkig te zien als ze wat speelgoed en snoep krijgen. Ook hoe zij ernaar uitzien om met Sinterklaas gefotografeerd te worden, treft mij echt.
Het gegeven dat het bij ‘Onder Ons’ over kinderen gaat, die het minder goed hebben in onze samenleving, maakt dat gevoel nog sterker.

‘Onder Ons’ had bijna 200 kinderen, die naar Sinterklaas kwamen.
Elk jaar stijgt het aantal, hetgeen in de praktijk bewijst dat de armoede toeneemt, ook in Sint-Truiden.
Bij ‘Onder Ons’ gaat het om een gemengd publiek: zowel allochtonen, als echte Truienaren.
Armoede verkleurt en kent geen grenzen.

In de politiek wordt veel over armoede gepraat, maar in feite zou elke politicus zich moeten voornemen om zich minimum éénmaal per maand op te houden bij en tussen de mensen, die het moeilijk hebben.
Het zou heel het probleem van de armoede veel concreter, tastbaarder en meer bespreekbaar maken in de politiek.

Sinterklaas is weg, ook voor mij zal het opnieuw een jaar duren eer ik in zijn huid kan kruipen.”

Zie onder andere ook de teksten ‘De Sint’ van 8 december 2011, ‘Paasfeest ‘Onder Ons’’ van 9 april 2012 en ‘Sinterklaas is ingehaald’ van 14 november 2012 op deze website.