Studiedag ‘Recht op Grijs. Bouwen aan ouderenbeleid’

Op donderdag 21 maart 2024 heeft de studiedag ‘Recht op Grijs. Bouwen aan Ouderenbeleid’ plaatsgevonden in zaal ‘De Schelp’ van het Vlaams Parlement in Brussel, Leuvenseweg 86.
Organisatie: Ouderenrechtencoalitie, een verzameling van progressieve (ouderen)organisaties.

“Eén van de onderdelen van het initiatief was een debat tussen de Vlaamse politieke partijen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Ikzelf nam eraan deel namens VOORUIT.

 

In het debat stond de vraag centraal hoe het toekomstig ouderenbeleid op de diverse beleidsniveaus - federaal, Vlaams en lokaal - wil inzetten op het gegeven ‘actief ouder worden’. En ‘actief ouder worden’ zoals omschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De WHO stelt vast dat ouderen omwille van hun leeftijd gehinderd worden in hun mogelijkheden om actief te participeren aan de samenleving. Het gaat hierbij evenzeer om ouderen met een fysieke beperking en/of kwetsbare personen. 
Actief verwijst naar de idee dat ouderen zelfstandig moeten kunnen blijven participeren in sociale, culturele, spirituele, economische en maatschappelijke aangelegenheden overeenkomstig met hun persoonlijke noden, behoeften en capaciteiten.
Ze moeten de regie van hun eigen leven kunnen in handen nemen en houden.
Er wordt gesproken over ‘actieve ageing’. 

Ook dit jaar is er een publicatie met een twintigtal bijdragen van voornamelijk academici.(1)

Andermaal een goed initiatief van de Ouderenrechtencoalitie. Zij willen vooral de ouderen zelf aan het woord laten en dat is nu toch al twee jaar na elkaar gelukt.
Zeker in het jaar van ‘alle verkiezingen’ is dat belangrijk.

 

Senioren worden een steeds grotere groep in onze samenleving en de politiek moet daar rekening mee houden.
Ik blijf verdedigen dat verkozenen op alle niveaus een weerspiegeling zouden moeten zijn van de samenstelling van de maatschappij.
Iemand, die op zijn 60ste of 65ste de stap naar de politiek zet, is evengoed ‘een nieuwe’ dan iemand van 25 of 30 jaar.

Proficiat aan de organisatoren.”
___