Tussenkomst De Lijn afgeschaft

De CD&V-Open VLD-meerderheid heeft de financiële tussenkomst voor het gebruik van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn, waarvan de Sint-Truidense bevolking sedert 2006 kon beschikken op het eigen grondgebied, afgeschaft.

De dienstverlening aan de burger wordt systematisch afgebouwd.”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Waar is bovendien de algemene visie op het mobiliteitsgegeven, waarover altijd gesproken wordt?.

En dan zegt schepen Bert Stippelmans in ‘Het Belang van Limburg’[1] “Er zijn besprekingen bezig met De Lijn over een alternatief waar de Truiense belastingbetaler meer aan heeft.”
Ik ben benieuwd.”

Hieronder vindt u de perstekst.

CD&V en Open VLD maken openbaar vervoer in Sint-Truiden fors duurder!

Sinds 2006 werd onder impuls van sp.a een overeenkomst afgesloten met de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. Met deze overeenkomst werd het gebruik van het openbaar vervoer binnen de stadsgrenzen gestimuleerd en werd de kostprijs voor een rit voor de inwoners van Sint-Truiden via een tienrittenkaart beperkt tot 0,50 € per rit.

De tussenkomst van de stad voor onze inwoners van Sint-Truiden bedroeg per jaar gemiddeld 30.000 €.

Door CD&V en Open VLD wordt deze overeenkomst nu opgezegd en zullen de Truienaren vanaf 1 december de volle pot moeten betalen.

Deze beslissing is niet echt verwonderlijk als je de mobiliteitsvisie van dit nieuwe beleid onder de loep neemt. De auto wordt in Sint-Truiden opnieuw koning. Het onderzoek (lees boringen met een kostprijs van meer dan 20.000 €) om de auto’s opnieuw allemaal naar het centrum te lokken naar en ondergrondse parking onder de Grote Markt is daar het beste bewijs van.   

De drastische verhoging van de afvalfactuur, de halvering van de premie op inbraakbeveiliging, het afschaffen van een tussenkomst in de waterfactuur voor bewoners die niet aansluitbaar zijn op het rioleringsnet enz … en nu deze besparing op het gebruik van het openbaar vervoer, staan in schril contrast met vele dure en onnodige uitgaven van studies en luxeprojecten zoals Abdijsite 600.000 €, meubilair en verlichting oud stadhuis 500.000 €, sporthal Veemarkt 4.200 000 € …

“Investeer in mensen en bespaar niet  op projecten op maat van onze inwoners en stop met het geld aan ramen en deuren uit te gooien voor  nutteloze studies voor projecten die nooit zullen gerealiseerd worden” besluit Filip Moers.

 

Filip Moers, fractieleider sp.a Sint-Truiden
3 september 2014

 

Zie ook ‘Luchtkastelen’ van 22-08-2014 op deze website.

 



[1] Het Belang van Limburg van 03-09-2014, pag. 26