Verkeerde besparingen

"Ongelooflijk", zegt sp.a-gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
"Op de bejaarden en op personen, die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, bespaart de CD&V-Open Vld-meerderheid. Op allerlei evenementen en andere luxe-uitgaven echter niet."

Hieronder vindt u het persbericht van de sp.a-fractie.

Bejaarden Villa Rosa eerste slachtoffers besparingen St-Truiden
OCMW stopt met ondersteuning door VZW de Ploeg

Negen begeleiders die via VZW De Ploeg inwoners van het OCMW-woonzorgcentrum Villa Rosa hielpen met de dagelijkse bezigheden worden wegbezuinigd. Voor de kwetsbare betrokkenen een sociaal drama. De inwoners van Villa Rosa en hun familieleden zijn bezorgd en vrezen dat zorg en menselijk contact tot een minimum zullen teruggeschroefd worden.

De inwoners van rusthuis Villa Rosa hebben het moeilijker om dagdagelijkse dingen vlot uit te voeren: opruimen, eten, de tafel afruimen, bezoek ontvangen, naar de kapper gaan, … zijn zinvol, maar vragen veel inspanning.

Om hiermee te helpen en de overbevraagde gespecialiseerde zorgverstrekkers wat werk uit handen te nemen,  sloot de stad jaren geleden een contract met sociale werkplaats vzw De Ploeg. Negen begeleiders (6 Voltijds Equivalenten, VTE) vervoegden het personeel en maakten het leven van inwoners en personeel heel wat draaglijker.

Omwille van de huidige, erg zorgwekkende, toestand van de stadsfinanciën, besliste het Truidense stadsbestuur drastisch te besparen op alle werkingskosten (overal rond -20%).
In dit kader wordt nu het contract met vzw De Ploeg opgezegd.

Vanaf juni 2018 moet het rusthuis het rooien zonder extra ondersteuning. Gevreesd wordt enerzijds dat ontslagen zorgverstrekkers nu zelf in financiële problemen zullen komen en anderzijds dat de ouderen in Villa Rosa hun hulp erg zullen missen.

Nadine Loix en Rohnny Claessens, sp.a-OCMW-raadsleden: “De verpleegsters die vroeger meer aandacht konden besteden aan hun ouderen bij bijvoorbeeld het wassen of kleden, moeten nu ineens ook het hele eetgebeuren erbij nemen. Hebben we dan niets geleerd uit de ophefmakende Pano-documentaire van enkele maanden geleden?”          

Gert Stas,gemeenteraadslid sp.a Sint-Truiden besluit:  “Het is wraakroepend te constateren dat net de kwetsbaarste Truienaars als eerste de prijs moeten betalen voor de lichtzinnige uitgaven van de voorbije jaren. Onze ouderen verdienen beter.”  

 

Zie ook Is er nog ruimte voor een lokaal sociaal beleid?  van 08-05-2015, Zorgbedrijf? Neen, geef ons maar het OCMW  van 22-11-2017 en Neen, DIT zorgbedrijf niet van 22-12-2017 op deze website.