Voorakkoord of monsterakkoord om Socialisten buitenspel te zetten?

CD&V, Open  Vld en N-VA hebben nu reeds een voorakkoord gemaakt om de Socialisten buitenspel te zetten bij het bestuur van de stad Sint-Truiden voor de komende 6 jaar.

Ze geven dat zelfs openlijk toe via de media. (1)

Hieronder vindt u de reactie van sp.a lijsttrekker Ludwig Vandenhove op het voorakkoord tussen CD&V, Open Vld en N-VA voor het bestuur van de stad Sint-Truiden voor de komende 6 jaar.

“Blijkbaar is de angst immens groot van CD&V-Open Vld om geen meerderheid meer te hebben en vooral van Veerle Heeren om geen burgemeester meer te zijn. Of hoe de postjes voorgaan op alles, zelfs op de eigen partij en de kandidaten op de eigen lijst”, zegt sp.a-lijsttrekker Ludwig Vandenhove.
“Wij zeggen al maanden dat er een voorakkoord is, maar blijkbaar worden wij niet geloofd, net zoals als we zaken aankaart(t)en, die gedurende 6 jaar grondig verkeerd gelopen zijn met dit CD&V-Open VLD-bestuur.

Dit is eveneens een akkoord tegen de sp.a, want zo zijn wij de enige oppositiepartij op dit ogenblik.

Akkoord, voorakkoorden zijn van alle tijden.
De drie keer dat ik burgemeester geweest ben, hadden wij telkens een voorakkoord met de Liberalen.

Maar dit voorakkoord is ongezien: het breidt de coalitie al uit voor de verkiezingen.
Normaal maken partners, die het onder elkaar goed kunnen hebben vinden een voorakkoord, binden zich aan elkaar en breiden uit als ze niet toekomen na de verkiezingen. Maar de angst voor de kiezer en de zin in postjes is te groot!

De verdeling van wie hoeveel en welke uitvoerende mandaten (burgemeester en schepenen) bekomt, gebeurt normaal afhankelijk van de verkiezingsuitslag.
In Sint-Truiden niet, zelfs de verdeling is nu al gebeurd: CD&V (burgemeester en 2 schepenen), Open Vld (3 schepenen) en N-VA (2 schepenen).

Op basis van de verdeling van de bevoegdheden, kan je perfect zien wie welk mandaat krijgt.

Het feit dat dit allemaal in detail 'uitlekt', bevestigt dat er heel wat mensen binnen de eigen partijen allesbehalve tevreden zijn.

Dit soort situaties werkt de anti-politiek zeer sterk in de hand.
Veel inwoners van Sint-Truiden overwegen zelfs niet meer om gaan te stemmen, omdat CD&V, Open Vld en N-VA nu al openlijk zeggen met hun stem geen rekening te zullen houden. CD&V, Open Vld en NVA spelen niet alleen met de voeten van de bevolking, maar ook met die van de eigen kandidaten, die onafhankelijk van de stemmen , ook al buitenspel gezet worden voor een uitvoerend mandaat.

Er is nog altijd wettelijke stemplicht in België, maar vermits het parket in heel wat gevallen niet vervolgt, blijven steeds meer kiezers thuis.

Met deze situatie in Sint-Truiden gaat dit zeker het geval zijn.

Wij roepen de bevolking op om zeker gaan te stemmen: geef een duidelijke boodschap en stem het voorakkoord weg.
 

(1) CD&V, Open Vld en N-VA sluiten voorakkoord, Het Belang van Limburg, 15-09-2018, p. 27.

Zie ook “Sint-Truiden heeft voorakkoord” van 10-09-2018 en  Eén tegen allen van 09-07-2018 op deze website.