Voorstel decreet tegen brouwerijcontracten weggestemd

“Veel horecazaken en cafés klagen dat ze vastzitten aan zogeheten brouwerijcontracten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Wij wilden daar iets aan doen als VOORUIT, maar de Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid heeft ons voorstel van decreet weggestemd.

Wat hield ons voorstel in?
Deze contracten brengen vaak afnameverplichtingen met zich mee, die gekoppeld zijn aan een handelsovereenkomst.
In de volksmond gaat het dan om ‘een café van de brouwerij’.

Als VOORUIT willen wij dat horecabazen minder gebonden zouden zijn.
De bedoeling was tot een scheiding te komen tussen de handelshuurcontracten en elk ander contract dat de handelshuurder wil aangaan met de verhuurder in het kader van de uitbatingsactiviteiten stricto senso.

Tijdens de Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie op donderdag 28 maart 2024 heeft collega-Vlaams volksvertegenwoordiger Thijs Verbeurgt ons decreet verdedigd. Maar de Vlaamse meerderheid van N-VA-cd&v-Open Vld heeft het voorstel gewoon weggestemd, zelfs zonder ernstig debat.

Weer maar eens typisch en exemplarisch: de meerderheidspartijen hebben de mond vol over de moeilijkheden, waarmee de horecasector kampt en beloven van er iets aan te doen. Maar er ernstig over debatteren op basis van een concreet voorstel zit er zelfs niet in.

De aanpassing en/of wijziging van deze brouwerijcontracten zal dus niet meer voor deze legislatuur zijn.
Spijtig! De problemen in de horecasector zijn nochtans groot.”
___