Waardigheid

“Nu mogen mensen mij uiteraard kritisch vinden, maar wat niet kan is dat men het debat uit de weg gaat, critici op een subtiele of zelfs achterbakse wijze in diskrediet brengt en ze probeert te isoleren. Dat is een democratie onwaardig, en het is al helemaal problematisch als onze publieke dienaren – mensen die worden betaald om de belangen van van de samenleving te behartigen – zich op die manier in het gareel laten spannen van een ander, nogal autoritair land.”

...

“Onze samenleving blijkt één grote zwakke plek geworden, die zoals de Griek Demosthenes het ooit uitdrukte, patriotten afstoot als paria’s. Liever lui dan vechten voor je waardigheid. Bij gebrek aan een eigen duidelijk toekomstproject, trots en strijdlustig, zijn we als een mand puppy’s. We keffen en kermen erop los, tot een van onze broodheren opdaagt. Dan staan we onderdanig te trappelen om een aai over de bol te krijgen.” - Jonathan Holslag, professor internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) (1)

 

(1) HOLSLAG, J. Vecht voor je waardigheid. Knack, 02-05-2018, p. 53.
Opinie naar aanleiding van de kritiek van Jonathan Holslag tijdens een debat over Chinese investeringen in Belgische bedrijven.

Foto: www.jonathanholslag.be

Tags: