Wandelen in De Maten

“Limburg heeft heel veel wandelgebieden, ‘staycation’ - een positief overblijfsel van corona - is nergens zo simpel en aantrekkelijk als in onze provincie. Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en dat moeten we zo houden en koesteren als iets positiefs”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Sonja en ik doen regelmatig een ander natuurgebied aan, meestal in Limburg.
Dat is iets wat ik overgehouden heb aan mijn voormalige functie als Limburgs gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur
.
Op vrijdag 11 augustus 2023 waren we in De Maten in Genk.
Het gebied wordt beheerd door de vzw Natuurpunt.

 

De Maten liggen op de overgang tussen het Kempens plateau en de vallei van de Demer.
Op de arme zandgrond van de Kempen was het destijds moeilijk om voldoende voedsel te verbouwen. Daarom werd er op heel wat plaatsen in Midden-Limburg vis gekweekt als bron van extra eiwitten. Er werden daartoe vijvers aangelegd.
Op de beken, die van het plateau naar beneden komen, werden dwarsdijken gebouwd om het water op te stuwen. Zo ontstonden er lange kettingen van vijvers. (1)

Het is telkens een ervaring om te zien hoe Limburg van regio tot regio verschilt.
Een mooi voorbeeld is als je uit de leemgrond van Haspengouw in de zandgrond van Genk terechtkomt.

 

Een wandeling in De Maten in Diepenbeek en/of in Genk kan ik ten zeerste aanbevelen.
Een dikke proficiat aan de talrijke vrijwilligers van de vzw Natuurpunt om zulke natuurgebieden te onderhouden en in stand te houden
.
Al diegenen, die vaak kritiek hebben op deze of andere natuurorganisaties om de één of andere actie, zouden zich beter focussen op en kijken naar al het positieve dat zij realiseren.

 

Inmiddels behoort De Maten ook tot De Wijers.
Ik steun de kandidatuurstelling van het vijverlandsdchap De Wijers om erkend te geraken als United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) Biosfeergebied. (2) Ik ben trouwens nog voorzitter geweest van de stuurgroep van De Wijers.
Omwille van de vrij arbitraire criteria paste De Wijers niet is de recente oproep van Vlaanderen tot erkenning als Landschapspark en/of Nationaal Park. Maar de knowhow mag niet verloren gaan. Ook in verband met dit vijvergebied doe ik een oproep aan de provincie Limburg om er een extra inspanning voor te doen via Toerisme Limburg vzw en de betrokken Regionale Landschappen (RL) om het actief te blijven ondersteunen.
Het kan de kandidatuur voor UNESCO enkel maar kracht bijzetten.
Werk voor de Limburgse deputatie. (3)”

www.natuurpuntlimburg.be

 

Tags: