Nieuwe roos ‘gedoopt’

Volkstuinen Sint-Truiden (nu Tuinhier Sint-Truiden) bestaat 25 jaar en de rozentuin op het domein Speelhof ligt er inmiddels 10 jaar.
Reden voor de Sint-Truidense vereniging om een nieuwe roos boven de doopvont te houden.

De heer Gustaaf Swerts, gekend veredelaar van rozen en lid van de organisatie, heeft speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe roos veredeld.
Burgemeester Veerle Heeren en ex-burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden zijn meter en peter van de roos.
De ‘doop’ vond plaats op zaterdag 18 juni 2016 in Tiendenschuur van het domein Speelhof, Speelhoflaan 5 in Sint-Truiden.
De nieuwe roos werd met champagne overgoten door de meter en de peter.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove tijdens zijn korte toespraak: “Bedankt voor de uitnodiging om peter te mogen zijn van deze nieuwe roos.
Het is niet de eerste maal dat mij deze eer te beurt valt.
Midden jaren ’90 is dit al gebeurd met een fuchsia op het domein Terbiest toen ik voorzitter was van de Vriendenkring van het domein Terbiest.
Mevrouw Nadine Libens was toen coördinator van de hotel- en tuinbouwschool Terbiest en was meter.

Ik heb goede herinneringen aan Volkstuinen Sint-Truiden. Zo was er het bloemen- en fruittapijt op de Groenmarkt in 1996 naar aanleiding van het 5-jarig bestaan, de aanleg van de rozentuin op het domein Speelhof 10 jaar geleden en de uitbreiding ervan in 2012, de deelname aan de talrijke edities van de Dag van het Park en het planten van een boom in het stadspark, de deelname aan de bebloemingswedstrijd van de stad Sint-Truiden en de ondersteuning van hun Open Tuinen. Ook als gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur probeer ik de organisatie van Tuinhier te ondersteunen. Zo is er de jaarlijkse kalender met steun van de provincie Limburg, de provincie Limburg sponsort de activiteiten rond het 25 jarig bestaan van de afdeling Sint-Truiden met 750 euro en hebben alle provincies samen met de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) mee ingestaan voor de financiering en de verspreiding van de brochure ‘Moestuinwijzer’ ( gratis te verkrijgen via ludwig.vandenhove@limburg.be).
1996, met onder andere de aanleg van het bloemen- en fruittapijt, was het startsein voor ons als toenmalig stadsbestuur om Sint-Truiden naast fruit- en monumentenstad ook te promoten als evenementenstad, ‘de stad, waar altijd iets te doen is’.

Vandaag wordt hier nog maar eens aangetoond hoe dicht een gemeente bij de burger staat.
Democratie is veranderen, maar ook continuïteit.
We merken die continuïteit in het beleid veel beter op gemeentelijk niveau dan federaal of Vlaams. Neem bijvoorbeeld de samenwerking tussen Volkstuinen/Tuinhier en de stad Sint-Truiden. Of een ander, omgekeerd voorbeeld: het energiebeleid van de federale en Vlaamse regering.
Ik ben daar blij om als ik zie hoeveel verjaardagen er nu gevierd worden van projecten, die ik opgestart heb of die onder mijn 18 jaar burgemeester begonnen zijn.
De rozentuin is er zo één, net zoals de gedichten van Herman Rohaert in de openbare ruimte.

Nog dit Veerle: of we nu nog ruzie of akkoorden maken in de politiek, dit kunnen ze ons niet meer afnemen.

Een dikke proficiat voor het bestuur van Volkstuinen/Tuinhier Sint-Truiden en zeker voor Gustaaf Swerts, de vader van deze nieuwe roos.”  

De viering van 25 jaar Volkstuinen/Tuinhier Sint-Truiden wordt afgesloten op zondag 25 september 2016 met de aanleg van een bloemen- en fruittapijt op de Groenmarkt naar aanleiding van de jaarlijkse fruitmarkt.

Zie ook www.tuinhierlimburg.be.

 

Zie ook Heeren en Vandenhove meter en peter nieuwe roos. www.truineer.be, 22-06-2016. Meter Veerle en peter Ludwig dopen de Speelhof roos. De Streekkrant / Sint-Truiden, 22-06-2016, p. 7.

Zie onder andere Nieuw kunstproject in het provinciaal domein Nieuwenhoven van 16-05-2014, Rozentuin op domein ’t Speelhof uitgebreid van 02-07-2012 en Project ‘Poëzie in de bloesems’ hernieuwd en gedicht ‘Liefde in het Park’ in het stadspark van 07-06-2010 op deze website.