Nu weer districten

"Nu wil de cd&v weer meer districten(1)", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
"Mijn voorstel: laten we stoppen met te discussiëren over structuren in Vlaanderen, laten we het hebben over de dienstverlening aan de burger en bestuur dicht bij de mensen.

Nu kunnen er pas districten ingericht worden als gemeenten minimum 100 000 inwoners hebben.
De cd&v wil de grondwet wijzigen, zodanig dat dit kan vanaf 50 000 of 75 000 inwoners.
Volgens hen zal dit meer gemeenten over de brug halen om te fusioneren.

De komende gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024 zijn het ideale moment om open en eerlijk te zijn tegen de bevolking en de kiezers over plannen voor fusies en/of samenwerkingen.
Wij zijn duidelijk als VOORUIT Sint-Truiden: geen fusies, wel samenwerking met andere gemeenten.
Hetzelfde geldt voor de politiezones.
Ik hoop dat partijen en politici eerlijk zijn tegen hun kiezers. Diegenen, die voor fusies zijn, kunnen dat nu best zeggen tegen de bevolking en ook ineens aankondigen of ze dat al dan niet gaan doen met of zonder een ernstige bevraging of volksraadpleging.  

Waarom wil de cd&v nu districten? Om districtsburgemeesters en/of districtsschepenen, al dan niet met vergoedingen, te kunnen aanduiden?
Voor mij moeten er juist minder mandaten in de politiek komen, niet meer: minder politici, die wel opnieuw meer te zeggen hebben.
Laten we het primaat van de (gemeente)politiek echt herstellen.

Ik ben duidelijk tegenover de kiezers.
Hetzelfde geldt voor de provincies: laat die bestaan, dat is een niveau dat iedereen historisch kent.(2) Schaf die onzin van de regio's af, inspirator Bart Somers (Open Vld) is nu toch weg als Vlaams minister.(3)
Gemeenten zoeken naar mogelijkheden en projecten om die regio's concreet te laten werken, terwijl de provinciebesturen met hun ambtenaren moeten toekijken.
Wat een verspilling van mogelijkheden en menselijke capaciteiten."
___