Wild Apples

“Wild Apples is de titel van een tentoonstelling in een aantal ruimten - één vleugel - van de Abdij in Sint-Truiden”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Appels horen thuis in Haspengouw en Sint-Truiden en daar refereert het initiatief naar, vandaar de titel. 
Appels hebben jaren economische voorspoed gebracht voor de fruitsector en de regio. Maar de internationale concurrentie slaat nu ongenadig toe.
Enkel een nieuw ras of nieuwe rassen kunnen economisch soelaas brengen. (1) 

Wild Apples is een combinatie van gevestigde en superjonge kunstenaars.
De werken bevinden zich hoofdzakelijk in de Keizerszaal, Diesterstraat 1, met de 18de-eeuwse plafondschilderingen en in de bibliotheek tussen historische boeken en werken.

Ik citeer curator Luk Lambrecht: “Tentoonstellingen op dergelijke, gevoelige plaatsen zijn a priori problematisch wanneer ze zich al te strak aanhaken aan de specificiteit van de locatie.
Goede kunst kan geen illustratie worden van een problematiek van welke sociale of economische orde; kunst kan ook zomaar geen vragen stellen – kunst kan hoogstens de kijk op bedenkelijke dingen en situaties, waarin en waartussen wij leven en vertoeven, aanwakkeren om beter doorheen en langsheen het bestaande te gluren.” (2)

Met dit initiatief wordt nog maar eens aangetoond hoe de abdijsite zich leent voor exposities, ook van actuele kunst. In mijn periode als burgemeester van Sint-Truiden hebben we hier onder andere ‘Delicious’ (3) met een aantal werken en tentoonstellingen van Denmark en van Bram Bogart georganiseerd.

Het is voor mij nog maar eens de bevestiging over hoeveel geschikte, meestal historische locaties de stad Sint-Truiden beschikt voor tentoonstellingen en/of andere culturele activiteiten.
Misschien teveel, in vergelijking met andere gemeenten en steden. Want het in standhouden ervan en het (her)bestemmen kost veel geld. 
Het is de uitdaging om daar duurzaam en praktisch mee om te gaan, zeker tegen de achtergrond van de slechte financiële toestand van Sint-Truiden.

Sonja en ik gingen langs op zondagmiddag 24 september 2023.

 

Een bezoek aan de abdijsite en de tentoonstelling is zeker aan te bevelen.”

De volgende kunstenaars (in alfabetische volgorde) participeren: Caroline Coolen, Irina Colun, Rachel Daniëls, Hugo Duchateau, Elia Ghekiere, Willem Ludwig Lutgens en Lotte Vrancken. 
Het initiatief loopt tot woensdag 22 november 2023.
Open op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 14 uur tot 18 uur.

www.debogaard.be 

___