‘Geen reactie’

“Het is niet mijn gewoonte om niet te reageren op vragen van de media, maar ‘trop is trop’.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Het gaat over de peiling, die ‘Het Belang van Limburg’ op dinsdag 9 oktober 2012 publiceerde over de mogelijke verkiezingsuitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen van morgen zondag 14 oktober 2012.

Voor alle duidelijkheid: het gaat mij niet over de peiling zelf.
Mijn standpunt ter zake is dat ik niet erg geloof in peilingen en dat de kiezer uiteindelijk beslist.
Kijk maar naar de tegengestelde resultaten, die zijn gepubliceerd over Antwerpen.
Ik heb al mijn kandidaten en militanten gevraagd om tot zondagmiddag te blijven ‘vechten’ voor elke stem en dan zien we verder.
Uiteraard ben ik meer dan ooit kandidaat-burgemeester, maar ik wil vooral dat mijn partij opnieuw in een meerderheid zit. Voor een goed, realistisch, betaalbaar en vooral sociaal beleid zijn Socialisten immers eveneens op lokaal vlak noodzakelijk.

Algemeen vind ik dat de wetgeving opnieuw zou moeten aangepast worden, waarbij een bepaalde periode voor verkiezingen er geen opiniepeilingen meer zouden mogen gepubliceerd worden.
Natuurlijk horen of hebben de media dat niet graag, maar het valt niet te ontkennen dat de uitslagen van zulke bevragingen, in welke richting dan ook, de publieke opinie beïnvloeden.

En waarom heb ik dan geen reactie gegeven? Omdat de emmer van de vooringenomen, partijpolitieke en foute berichtgeving van de plaatselijke correspondent Jef Croughs nu meer dan vol is.
Dit duurt nu al jaren en zelfs in de verkiezingscampagne is dit niet opgehouden, integendeel het werd nog erger.
Journalisten en zelfs directieleden van ‘Het Belang van Limburg’ geven mij dan wel gelijk in privégesprekken, maar inmiddels gebeurt er niets.
Zelfs politiek commentator Eric Donckier gaf na het verkiezingsdebat in Sint-Truiden op maandag 24 september 2012 toe dat de betrokken journalist (!?) aan mij geen objectieve vragen stelde ten opzichte van de andere kandidaten.

Mijn dossier over dit soort subjectieve artikels puilt inmiddels uit, maar ik geef alleen maar enkele voorbeelden van de laatste week:
- de eerste spadesteek van het nieuwe rustoord op donderdag 4 oktober 2012.
In de vrijdagkrant wordt enkel een positief verhaal opgehangen, maar wordt nergens vermeld dat dit bejaardentehuis al klaar had moeten zijn indien CD&V en Open VLD het dossier niet vertraagd hadden.
Nog erger: van de tegenwerking van vroegere Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-voorzitter Robert Bamps door zijn eigen Open VLD, ook door huidig voorzitter Pascy Monette door toen zijn verantwoordelijkheid niet op te nemen, wordt met geen woord gerept;
Zie onder andere de tekst ‘Knoop nieuw rusthuis ’t Meiland moet nu doorgehakt worden’ van 9 mei 2008 op deze website.

- de foto in de weekendeditie van zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2012 in ‘Het Belang van Sint-Truiden’ over afval op privé-domein (‘Sint-Truiden properste stad? Alvast niet in de Montenakenweg), die in verband gebracht wordt met de titel ‘Properste stad van Vlaanderen’, zodanig dat hier op zijn minst afbreuk aan gedaan wordt;
Zie onder andere de teksten ‘Sint-Truiden: properste stad van Vlaanderen’ van 27 september 2012, 2 oktober 2012 en 12 oktober 2012 op deze website.

- in diezelfde weekendeditie wordt er maar bij één partij, sp.a/Lijst Burgemeester, een percentage aangegeven op de vraag of er de komende jaren bepaalde stadsdiensten moeten geprivatiseerd worden en wordt er disproportioneel ruimte voorzien voor een debat in de Katholieke Centrum Scholen Sint -Truiden (KCST), waarbij de leerlingen voor en na het debat mochten stemmen;

- en dan het volledige subjectief artikel over de plaatsing van vaste camera’s in de editie van maandag 8 oktober 2012 en het gegeven dat ik als burgemeester mijn boekje te buiten zou gaan door bepaalde opdrachten te geven aan de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken;
Zie onder andere de tekst ‘Verkiezingskoorts (rond overlast) van 9 oktober 2012 op mijn website.

- op donderdag 11 oktober 2012 heeft sp.a/Lijst Burgemeester een perstekst verspreid over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Brustempoort Buiting’.
In de krant van vrijdag 11 oktober 2012 worden wij niet eens geciteerd.”

Als morgen sp.a/Lijst Burgemeester een goede uitslag haalt in Sint-Truiden zal het ONDANKS en niet DANKZIJ ‘Het Belang van Limburg’ zijn.

Zie onder andere de tekst ‘8 op 10!’ van 26 september 2012 op deze website.