“Er moet duidelijkheid komen”

Dat zei gedeputeerde van Geloofsgemeenschappen Ludwig Vandenhove in het Televisie Limburg (TVL)-nieuws op maandag 3 april 2017 over de nieuwe berichten dat er actief aan politiek zou gedaan worden in de Diyanet-moskeeën. (1)
Er zouden zelfs bewijzen zijn over spionagepraktijken naar Gülen-aanhangers toe.

Ik ben een voorstander van het financieren van geloofsovertuigingen door de overheid”, zegt Ludwig Vandenhove. “Zo kan iedereen haar/zijn geloof beleven. Bovendien heeft de overheid op die manier controle over wat er reilt en zeilt bij de diverse leefgemeenschappen met een uitgesproken religieuze visie in België/Vlaanderen. Maar ik ben evenzo voorstander van de scheiding van Kerk en Staat en in een moskee of kerk moet er niet aan politiek gedaan worden, niet aan buitenlandse en niet aan binnenlandse.
Het wordt tijd dat er nu eens duidelijke regels komen vanuit de federale overheid (Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie of de Staatsveiligheid)  en vanuit de Vlaamse overheid (bevoegd voor de erkenningen).
Als provinciebesturen zijn wij financier, maar beperkt onze bevoegdheid zich bijna tot een adviserende rol.
Dat is geen goede situatie: wie betaalt, moet kunnen controleren wat er met het overheidsgeld gebeurt. Kortom, meer transparantie en meer controlemogelijkheden.”

Hieronder vindt u het artikel op de voorpagina van De Morgen op maandag 3 april 2017, alsmede het artikel in Het Belang van Limburg dat hierover verscheen op dinsdag 4 april 2017 (p. 4).


(1) Limburgse imams spioneerden voor Erdogan. www.tvl.be/nieuws, 03-04-2017.

Zie ook Vandenhove: “Maatregelen nemen als Turkse overheid toch spioneerde in Limburgse moskeeën”. www.hbvl.be, 03-04-2017.

Zie onder andere Politieke problemen niet exporteren van 23-12-2016 en Turkije van 10-08-2016 op deze website.