“Inspanningen voor diversiteit doortrekken in woningaanbod”

Dat zegt burgemeester Ludwig Vandenhove in een interview in het tijdschrift Bouwschakel, editie 11 2012/2.

Hieronder vindt u het integraal artikel.

Stad in beeld: Sint-Truiden

“Inspanningen voor diversiteit doortrekken in woningaanbod”

Sint-Truiden mag dan in de onderste regionen van de provincie vertoeven, de bouwpromotoren weten de weg naar de hoofdstad van Zuid-Limburg maar al te goed te vinden. Burgemeester Ludwig Vandehove stelt bij een terugblik op de bijna afgelopen legislatuur vast, dat de stad een ware metamorfose heeft ondergaan. “En ook wat de toekomst betreft, gaat de verdere modernisering van Sint-Truiden door,” zegt hij.

Sinds 2007 heeft het stadsbestuur van Sint-Truiden maar liefst 2142 bouwvergunningen afgeleverd, een gemiddelde van zo’n 400 per jaar. “In 2011 hebben we de crisis wel wat gevoeld, aangezien het aantal vergunningen toen lager was dan gemiddeld,” aldus de burgemeester. “De trend voor 2012 is beter, maar zeker nog niet aan de piekperiodes uit het begin van onze legislatuur.”

“Momenteel heerst er toch heel wat bouwkundige bedrijvigheid in onze stad, en dit in alle facetten van de bouwsector. Woningbouw, sociale projecten, industrie of infrastructuur… de bouwkranen staan niet stil.”

Focussen we misschien eerst even op de woonprojecten die de stad mocht verwelkomen. “Kijk ik alleen maar naar de realisaties van promotor Gilen, vallen daarbij de 24 wooneenheden in de Boomgaardenstraat en de 19 eenheden in de Fresiastraat op,” aldus de burgemeester. “Ook aan de Gorsemweg hebben nog 13 gezinnen een nieuw onderkomen gevonden. Voor de Brede Akker staat een project op stapel van nog eens 18 wooneenheden. Het zijn maar enkele voorbeelden van residentiële nieuwbouwprojecten in Sint-Truiden. We juichen al deze privé-initiatieven toe, voor zover ze uiteraard bijdragen tot onze doelstelling  om betaalbare woningen in onze stad te kunnen aanbieden.”

Diversiteit

In dat opzicht komen we automatisch uit bij de sociale projecten die recent in Sint-Truiden werden opgezet. “De sociale bouwmaatschappij CV Nieuw Sint-Truiden zorgde voor 2 wijken met enige omvang, met name de 22 wooneenheden aan het Kapelhof en de 24 aan de Zoutstraat,” haalt de burgemeester zich voor de geest. “Aan de Gootstraat en de Ziekerenweg zullen zij ook in de toekomst nog bijkomende woningen realiseren.” De andere huisvestingsmaatschappij, Kleine Landeigendom, pakte het iets kleinschaliger aan, met projecten aan de Tongersesteenweg (11), Eikhoutstraat (10) en de Battelestraat (8). “Wij vinden het erg belangrijk om de grote vraag naar deze types van woningen systematisch in te vullen,” verduidelijkt Ludwig Vandenhove. “Ons bestuur trekt de inspanningen voor meer diversiteit op die manier door naar het woningaanbod in Sint-Truiden.”

Handel en wandel

Omdat ook qua handelsruimten stilstaan gelijkstaat met achteruitgaan, laat Sint-Truiden projecten toe die op dat vlak voor nieuwe impulsen moeten zorgen. “De bijkomende winkels en kantoren van het project Sluisberg, pal in het centrum, zijn zeker een vermelding waard,” zegt Vandenhove. “Bouwbedrijf Houben uit Beringen realiseerde daar eveneens 70 nieuwe wooneenheden. Hiermee zorgen we voor een actieve bevolkingsgroep in het centrum, zodat na er ook na sluitingstijd van de winkels wat te beleven valt in de binnenstad.”

Een andere opmerkelijke commerciële ontwikkeling ontspint zich rond het voetbalstadion van STVV. “Een mooie locatie om ook dienstenbedrijven en iets grotere winkels de kans te geven zich in Sint-Truiden te vestigen. Er is parking vlakbij en gezien de inplanting aan een belangrijke invalsweg, moeten klanten en leveranciers op weg naar de stad, geen omweg maken. Hiermee is eveneens een lacune in het shoppingaanbod ingevuld.”

Daartoe draagt ook het vlakbijgelegen project van Hooybergs aan de Tiensesteenweg bij. “De 3 torens die daar werden gebouwd, bevatten 87 wooneenheden, aangevuld met commerciële ruimte en parkeergelegenheid,” weet de burgervader.

Industriepark Brustem

Veruit de meeste bouwvakkers sloegen de afgelopen jaren hun tenten op aan het nieuwe industriepark in Brustem, waar tal van bedrijven een nieuw onderkomen vonden. Ook voor herlocalisatie van al bestaande ondernemingen, werd in dit industriepark de nodige ruimte voorzien. “Het is gestart met de autogarages van Delorge, gevolgd door prachtige visuele projecten als Smolders, Heusdens en recent nog Merinsky,” vertelt Vandenhove. “Zij belichamen de vernieuwing die zich op deze locatie heeft ingezet. Daarnaast haal ik me ook de nieuwe  industriële gebouwen voor de geest, zoals dat van van Globachem, waar recent enkele miljoenen werd geïnvesteerd voor de productie en opslag van generische gewasbeschermingsmiddelen. Maar er is gelukkig nog plaats over in Sint-Truiden. Het is één van onze troeven dat we nog ruimte kunnen aanbieden. In dat opzicht zou een betere verbinding naar de E40 een flinke hefboom naar toekomstige ontwikkelingen kunnen betekenen.”

En nu we het toch over de toekomst hebben… Ook na de volgende gemeenteraadsverkiezingen zullen de betonmolens niet  zwijgen. “De vooruitzichten zijn inderdaad positief,” beaamt de burgemeester. “Naast de verdere ontwikkelingen op Brustem Industriepark, is er de hele zone van de firma Champagne die opnieuw zal ontwikkeld worden. Er bestaan ook mooi plannen van Liburni Projects en een nieuwe sporthal staat op de agenda. Op die manier is onze stad voortdurend in beweging. En dat is precies wat een dynamische bevolking nodig heeft.”

 

Zie onder andere ook de tekst “Sint-Truiden gaststad in BouwCafé Confederatie Bouw Limburg” van 15 juli 2012  op deze website.