25ste LIKONA-Contactdag groot succes!

"De 25ste Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA)-Contactdag op zaterdag 16 januari 2016 was een overweldigend succes.
Met om en bij de 600 aanwezigen was er meer volk dan ooit.
Iedereen wou er bij zijn", zegt gedeputeerde en LIKONA-voorzitter Ludwig Vandenhove.

"Natuurliefhebbers komen niet alleen naar de jaarlijkse LIKONA-Contactdag om nieuwe dingen te vernemen over de Limburgse natuur, maar ook om elkaar te ontmoeten.
Het 'netwerken' is bijna even belangrijk als de verschillende informatiemomenten.

Bieke Geukens gaf voor het eerst een uiteenzetting ('Wegbermen van Sint-Truiden') over de resultaten van de Haspengouwse Planten Werkgroep (HPW), waartoe ik als gedeputeerde 3 jaar geleden tijdens de toenmalige LIKONA-Contactdag het initiatief nam.

De dag werd afgesloten met een film over de Limburgse natuur en de werking van de diverse LIKONA-werkgroepen van Frank Resseler.
De talrijke vrijwilligers komen er uitgebreid in aan bod.
Wij bekijken momenteel hoe we deze film zo maximaal mogelijk kunnen verspreiden in Limburg.

Als bedankje kregen de vrijwilligers een nuttig hebbeding: een tekenkaart in de vorm van een bankkaart met een vergrootglas ingewerkt, een meetlatje en een uitgesneden lipje waarmee je een teek veilig kunt verwijderen.

De komende jaren moeten we er met LIKONA aan werken om nog meer jongeren aan te trekken. Ook  moeten we trachten de interesse op te wekken van de allochtonen voor onze natuur.
Per definitie is dit niet eenvoudig, want 'hun natuur ligt elders'.
Misschien moeten we een specifiek laagdrempelig boekje maken, zeker voor vele vluchtelingen, die nu naar Limburg komen.
De Nederlandse auteur Tom Wirringa (auteur van onder andere 'Dit zijn de namen') zegt hierover in Knack van dinsdag 20 oktober 2015 'Een prachtig boekje, dat verplicht zou moeten zijn bij de inburgeringscursus voor migranten: 'Basisgids flora en fauna van Nederland'.
Een idee om in Limburg eens over na te denken."

Hieronder vindt u het artikel dat hierover verscheen in Het Belang van Limburg van zaterdag 16 januari 2016.

Zie www.provinciaalnatuurcentrum.be.

Zie ook Nieuwe technologie doet intrede in natuuronderzoek. Het Nieuwsblad, 16-01-2016, p. 6. Nieuwe technologie doet intrede in natuuronderzoek. Het Belang van Limburg, 16-01-2016, p. 28.

Zie onder andere LIKONA-jaarboek 2014 is er van 16-01-2016 op deze website.