Afscheidsinterviews als burgemeester

In het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 december 2012 gaf Ludwig Vandenhove een aantal afscheidsinterviews als burgemeester van de stad Sint-Truiden.

U kan ze hieronder lezen.

‘Het Belang van Limburg’ - 1 december 2012, p.64

‘Truienaren zijn geen ruziestokers’

Sinttruiden - "Iedereen denkt maar dat we in Sint-Truiden allemaal ruziestokers zijn, maar dat klopt niet. Vechten voor onze standpunten, dat doen we wel", zegt Ludwig Vandenhove in zijn laatste uren als burgemeester. Vanaf maandag is hij gedeputeerde of - zoals hij het noemt - schepen van de provincie. Hij is zelfs langer burgemeester geweest dan Jef Cleeren (CD&V), die andere oude Truiense rot. Maar hij is ook blij als een kind dat hij weg is, weg uit de 'poppenkast' die de Truiense politiek de laatste jaren was.

U bent 18 jaar burgemeester geweest, is dat langer dan Jef Cleeren?
"In dagen wel want Jef is in 1976 later kunnen starten. Toen zijn er namelijk herverkiezingen geweest (nadat bleek dat een kandidaat zowel in Sint-Truiden als in het Brusselse opkwam, nvdr). Op 4 juni was ik 6.365 dagen burgervader, dat was het moment waarop ik meer dagen had dan Jef. Maar het absolute record is voor Nicolas Delgeur die van 1830 tot 1831 en van 1848 tot 1870 burgemeester is geweest, in het totaal 22,5 jaar."

Wat is het verschil tussen u en Jef Cleeren?
"Jef is meer een man van het volk, ik denk meer aan het beleid. We zijn trouwens alle twee kinderen van onze generatie, de tijden waren anders. Onder Jef mocht je nog driedubbel parkeren en kon een burgemeester nog pv's doen verdwijnen. Dat was ook de periode waar je in de politiek nog iets kon arrangeren. Nu gaat de politiek te sterk de andere richting uit. Nu is er te veel in handen van de ambtenarij. Tussen wat mensen denken dat een burgemeester te zeggen heeft en de macht die hij echt heeft, gaapt een kloof."

U wordt maandag gedeputeerde, maar wat had u anders gedaan?
"Ik zou wel iets vinden, daar heb ik me zelf nooit zorgen om gemaakt. Mijn moeder en mijn vrouw anders wel. De partij zou me wel hebben opgevangen. Hoe? Weet ik ook niet. Ik voel me tegenover de partij trouwens goed in evenwicht. Ik heb veel van de partij gekregen, maar ik heb ook veel voor de partij gedaan. Mijn probleem was dat ik 53 jaar ben. Ik krijg wel pensioen voor mijn jaren in de politiek, maar dat krijg ik pas na mijn 60ste."

Zou u terug zijn gegaan naar het studiecentrum Willy Claes?
"Dat denk ik niet. Ook al heb ik dat destijds nog opgericht. Ik schrijf graag, ik zou daar wel iets mee gedaan hebben. Ik was me eigenlijk ook al aan het voorbereiden op een leven zonder mandaat."

Gaat u in de gemeenteraad zitten?
"Ja, maar niet als fractieleider. Ik vind dat je als ex-burgemeester een tijd moet ontluizen.
Dus het eerste jaar ga ik me rustig houden."

Wat was uw hoogtepunt de voorbije 18 jaar?
"Mijn eerste legislatuur. Ook al hadden we toen maar een krappe meerderheid van 17 zetels (zoals ze die vanaf januari ook hebben nvdr). We hebben toen bijvoorbeeld een ander personeelsbeleid ingevoerd. We zijn van de politieke benoemingen afgestapt."

Gebeuren er dan geen politieke benoemingen meer?
"Ik zeg niet dat die in het verleden ook niet door ons zijn gebeurd, maar sinds de examens in elk geval niet meer. Vroeger zaten er gewoon politici in de examenjury's, maar dat is toch ook al afgeschaft van in 1995. Al zit je nu ook met een ander fenomeen: sommige selectiebureaus zijn verbonden met sommige partijen. Maar goed, we nemen nu telkens gewoon de beste van de lijst. Al moet je toch ook kunnen opschieten met die mensen."

Wat was uw dieptepunt van de voorbije 18 jaar?
"De laatste twee à drie jaar. Die waren hard.
In die 30 jaar dat ik in de politiek zit, heb ik in alle partijen mensen leren kennen. Tot dan dacht ik dat het woord 'liegen' relatief was, dat het hooguit betekende dat je daarmee de waarheid niet zou zeggen. Maar ik heb geleerd dat het echt is."

Was het bij momenten weer dorpspolitiek zoals vroeger?
"Vroeger kon een politicus gewoon zijn gedacht zeggen tegen de burger, maar nu waren politici eerst en vooral bezig met hoe dat ging overkomen bij de mensen en hoe ze dat in de media gingen brengen. Ik betreur dat er weinig ideologische debatten zijn geweest."

Maar is de politiek niet overal veranderd?
"Ja, politiek is nu veel individualister geworden, net als de maatschappij trouwens. Met die 17 mensen in mijn eerste legislatuur hadden we toch een groep. Vandaag wordt het met zo'n krappe meerderheid ongelofelijk moeilijk."

Even terug naar de voorbije legislatuur.
Duchâtelet was voorzitter van de gemeenteraad, u moest als burgemeester naar hem luisteren. Was dat moeilijk voor u?
"Ik vind die scheiding kunstmatig. Want je hebt een schepen die de vergadering leidt. Ik had er geen probleem mee dat hij voorzitter was, maar wel met de manier waarop hij de vergadering leidde. Bij mij waren de gemeenteraden om 22 uur gedaan. Maar hij liet ook mensen van de meerderheid kritische tussenkomsten houden."

Hebt u de voorbije 18 jaar ook vrienden gemaakt in de politiek?
"Ja, ik heb zelfs vrienden bij de liberalen.
Ik ben wel iemand die kwaad wordt en ontploft, maar na vijf minuten ben ik ook alles weer vergeten en kan ik met iemand een pint drinken."

Nu wordt u gedeputeerde van veiligheid en van leefmilieu. Van veiligheid kent u iets, maar van leefmilieu?
"Ik ben ook een tijdje voorzitter geweest van de commissie Defensie en toen heb ik me ook ingewerkt door veel te lezen. Dat zal ik nu ook doen. Al kom je als burgemeester wel op veel plaatsen en ken je veel mensen.
Ik heb dus ook al vaak met natuurgidsen gepraat."

Wat zijn de hete hangijzers voor de volgende legislatuur in Sint-Truiden?
"De begroting. Van het windmolenpark zijn zowel de investering als de opbrengst ingeschreven, maar dat is er nog altijd niet en dat haalt je meerjarenbegroting in de war. Ze zullen ook moeten kiezen wat ze gaan doen om de financiën te doen kloppen.
Als ze de belastingen niet willen verhogen, zullen ze keuzes moeten maken. Waarom een cultuurcentrum én een academiezaal?
Waarom zoveel investeren in toerisme?"

Maar de dienst Toerisme werkt in Sint- Truiden toch net zeer goed.
"Dat is ook zo. Maar al de lasten zijn voor de overheid en al de lusten voor de privé. Of neem nu de sportkampen in de zomer. Die zijn altijd meteen volgeboekt. Moeten we dat als overheid blijven betalen? Pas op: ik ben voor een sterke overheid. Maar als mensen roepen dat de overheid moet afslanken, wel dan zijn dat ook de gevolgen."

Dat Truienaren een 'ras apart' zijn, is de voorbije jaren nog maar eens gebleken tijdens hevige ruzies voor, tijdens of na de gemeenteraad.
Waar komt die hevigheid vandaan?
"Dat is gewoon ons temperament. Ik ben ook zo. Ik kan roepen en na vijf minuten toch een pint met iemand gaan drinken. We zijn gewoon veel directer én we wonen dicht bij Wallonië."
© Concentra

‘Het Nieuwsblad’ - 1 december 2012, p.38

‘Burgemeester zijn, is de mooiste job in de politiek’

Ludwig Vandenhove (52) was gisteren voor de laatste dag baas van de stad Sint-Truiden. Hij nam na 18 jaar afscheid van het schepencollege en van het personeel. Symbolisch overhandigde hij zijn sjerp aan zijn 'copain' en opvolger Johnny Vangrieken. 

Sint-Truiden 'Toen ik vanmorgen op het administratief centrum toekwam, viel het afscheid me zwaar maar ik vermoed dat de echte emotionele klap later nog komt', blikt de ex-burgemeester terug op zijn laatste dag.

Vandenhove (SP.A) kan terugkijken op een lange loopbaan als burgemeester. 'Ik heb de stad vooral tijdens mijn eerste bestuursperiode een ander uitzicht kunnen geven. Het aantreden van een nieuwe ploeg in 1994 was ook de intrede van een jonge generatie, net zoals er nu ook weer een nieuwe generatie start. Een politieke loopbaan is nooit stabiel. Er kan van vandaag op morgen een einde aan komen. De kiezer beslist. Dat is eigen aan de job en daar leg ik me bij neer, alhoewel het bij de jongste verkiezingen toch nog even anders had gekund', stelt Vandenhove vast.

Dankbaar

De ex-burgemeester blijft overigens het beroep met gloed verdedigen. 'Ik heb verschillende functies gehad, van gemeenteraadslid tot burgemeester, volksvertegenwoordiger en senator. Ik kan vergelijken. Het burgemeesterschap is verreweg de mooiste job. Je staat dicht bij de bevolking. Je kent de mensen en hun telkens weerkerende vragen en problemen. Maar ze zijn je vooral dankbaar voor je inzet. De bevolking verwacht ook dat je overal aanwezig bent en dat maakt het beroep nu net ook zo zwaar. Mensen tolereren wel dat je cumuleert, maar 's avonds en in het weekend moet je er voor hen staan. Ik heb altijd verschillende opdrachten kunnen combineren en daar hoorde ook een pintje bij, soms één teveel', geeft Vandenhove toe.

Bierkaartjes

De Truiense burgervader is van nature een 'politiek beest', gedreven, soms te fel en vergroeid met de stad. Hij noteerde op recepties en evenementen zorgvuldig alle vragen van de burgers op bierkaartjes om die dan 's anderendaags te ontcijferen.

Of zijn nieuwe functie als gedeputeerde een stap terug is? 'Wie me kent, weet dat mijn temperament anders is. Ik heb altijd fel voor de partij gewerkt en ik hang niet vast aan een mandaat. Voor de provincie zal ik me even hard inzetten. Ik wil schepen van de stad Limburg worden en daar is ook Sint-Truiden bij. De provincie moet dichter bij de burgers en hun problemen staan. Limburg is één grote stad', besluit Vandenhove.
© Corelio

 

‘Het Laatste Nieuws’ - 1 december 2012, 9. 43

‘Laatste zes jaar enorm slopend’
LUDWIG VANDENHOVE STOPT MAANDAG NA 18 JAAR ALS BURGEMEESTER

Burgemeester Ludwig Vandenhove (53) trekt maandag de deur van het stadhuis na bijna 18 jaar burgemeesterschap achter zich dicht en wordt voor sp.a gedeputeerde in de provincieraad. Hét moment om nog eens terug te blikken op zijn troebele relatie met Roland Duchâtelet, zijn drankmisbruik en de laatste verkiezingen. "Uiteraard heb ik spijt van een aantal zaken", vertelt Vandenhove.

Vanaf 1 januari wordt Veerle Heeren (CD&V) de eerste vrouwelijke burgemeester van de fruitstad. Tot dan neemt partijgenoot, collega en vriend Johnny Vangrieken het over.Gisterenmiddag nam Vandenhove alvast afscheid van het stadspersoneel. Hij zal net geen 18 jaar burgemeester zijn geweest. "Als ik terugkijk op die periode, heb ik uiteraard spijt over een aantal voorvallen, hoe menselijk fouten ook zijn", verwijst Vandenhove naar het ongeval met vermeend vluchtmisdrijf in februari van 2007 en zijn opname in het ziekenhuis door alcoholintoxicatie. "Maar na dertig jaar gehard te zijn in de politieke wereld heb ik me daar kunnen overzetten. En ik bekijk het privé en professioneel leven ook apart, net zoals ik dat zelf bij het personeel deed. Mijn werk als burgemeester heeft er niet onder geleden, hoewel ik achteraf besefte dat ik fout zat. Maar ik wil zeker niet goed praten wat er is gebeurd. Het zijn vooral mijn vrouw en moeder die er tot vandaag van afzien. Het was in ieder geval geen gemakkelijke periode."Op politiek vlak voelde sp.a zich vaak onder druk gezet door coalitiepartners Open Vld en CD&V. Over die laatste zes jaar sprak Vandenhove zich meermaals negatief uit. Ook de samenwerking met collega-schepen Roland Duchâtelet liep meermaals uit op een verbale oorlog. "Toch heb ik het gevoel dat het hier wat is opgeblazen. Met Duchâtelet als mens heb ik geen probleem. Als politici liggen we wel ver uit elkaar, zowel over concrete dossiers als op maatschappelijk vlak. Enkele maanden gelegen zei hij nog me geen hand meer te willen geven. Maar gisteren op het schepencollege vertelde hij dan weer 'dat het leven te kort was' en reikte hij de hand. Ik zal nog wel genoeg spreken met Duchâtelet denk ik. Ieder heeft zijn eigen temparement en dat ga ik ook niet meer veranderen."

Goede huisvader

De verkiezingen van 14 oktober zijn ondertussen min of meer verteerd. Genekt door een voorakkoord of niet, de geschiedenis moet nu maar oordelen of Vandenhove een goede huisvader was voor zijn stad.

Eeuwigheid

"De laatste zes jaar waren inderdaad heel slopend, de moeilijkste van mijn 18 jaar durend burgemeesterschap. Daar heb ik wakker van gelegen. De partijen hielden elkaars dossiers tegen of een afspraak in het schepencollege werd niet nageleefd. We hebben zelfs even gezegd aan de partijtop om eruit te stappen en de mandaten neer te leggen. Dat staat in contrast met de eerste twaalf jaar. De realisatie van de Grote Markt is een mooi voorbeeld, net als de Academiezaal. Maar de meeste voldoening haalde ik uit zaken die niet letterlijk tastbaar zijn. De verdraagzaamheid naar de Sikh-gemeenschap bijvoorbeeld, die enorm is gegroeid of de strijd tegen lokale armoede. En je weet nooit of dit het einde is, zes jaar in politiek, dat is echt een eeuwigheid."
© Het Laatste Nieuws

‘De Standaard’ - 1 december 2012, p.55

‘Burgemeester is mooiste politieke job’
Ludwig Vandenhove (52) was vrijdag een laatste dag baas van de stad Sint-Truiden. Hij nam na 18 jaar afscheid van het schepencollege en van het personeel. Symbolisch overhandigde hij zijn sjerp aan zijn 'copain' en opvolger Johnny Vangrieken.

'Toen ik vanmorgen op het administratief centrum toekwam, viel het afscheid me zwaar. Maar ik vermoed dat de echte emotionele klap later nog komt', zegt de ex-burgemeester over zijn laatste dag.

Vandenhove (SP.A) kan terugkijken op een lange loopbaan als burgemeester. 'Ik heb de stad vooral tijdens mijn eerste bestuursperiode een ander uitzicht kunnen geven. Het aantreden van een nieuwe ploeg betekende in 1994 ook de intrede van een jonge generatie, net zoals er nu ook weer een nieuwe generatie van start gaat. Een politieke loopbaan is nooit stabiel. Er kan van vandaag op morgen een einde aan komen. De kiezer beslist. Dat is eigen aan de job en daar leg ik me bij neer, alhoewel het bij de jongste verkiezingen toch nog even anders had gekund', stelt Vandenhove vast.

Dankbaar

De ex-burgemeester blijft overigens het beroep met gloed verdedigen. 'Ik heb verschillende functies gehad, van gemeenteraadslid tot burgemeester, volksvertegenwoordiger en senator. Ik kan vergelijken. Het burgemeesterschap is verreweg de mooiste job. Je staat dicht bij de bevolking. Je kent de mensen en hun telkens terugkerende vragen en problemen. Maar ze zijn je vooral dankbaar voor je inzet. De bevolking verwacht ook dat je overal aanwezig bent en dat maakt het beroep nu net zo zwaar. Mensen tolereren wel dat je cumuleert, maar 'savonds en in het weekend moet je er voor hen staan. ik heb altijd verschillende opdrachten kunnen combineren en daar hoorde ook een pintje bij, soms één te veel', geeft Vandenhove toe.

De Truiense burgemeester is van nature een 'politiek beest', gedreven, soms te fel en vergroeid met de stad. Hij noteerde op recepties en evenementen zorgvuldig alle vragen van de burgers op bierkaartjes om die 'sanderendaags te ontcijferen.

Of zijn nieuwe functie als gedeputeerde een stap terug is? 'Wie me kent, weet dat mijn temperament anders is. Ik heb altijd hard voor de partij gewerkt en ik hang niet vast aan een mandaat. Voor de provincie zal ik me even hard inzetten. Ik wil schepen van de stad Limburg worden en daar is ook Sint-Truiden bij. De provincie moet dichter bij de burgers en hun problemen staan. Limburg is één grote stad', besluit Vandenhove.
© Corelio

Op www.truineer.be worden de belangrijkste uitspraken nog eens samengevat.

Ludwig Vandenhove (52) was gisteren, na 18 jaar, voor de laatste dag baas van de stad Sint-Truiden. We verzamelen enkele uitspraken in de kranten van vandaag en we wensen Vandenhove succes als gedeputeerde.  

Het Nieuwsblad: 'Toen ik vanmorgen op het administratief centrum toekwam, viel het afscheid me zwaar maar ik vermoed dat de echte emotionele klap later nog komt.'

Het Nieuwsblad, over zijn mandaat als gedeputeerde: 'Ik wil schepen van de stad Limburg worden en daar is ook Sint-Truiden bij. De provincie moet dichter bij de burgers en hun problemen staan. Limburg is één grote stad.'

Het Laatste Nieuws: 'De laatste zes jaar waren inderdaad heel slopend, de moeilijkste van mijn 18 jaar durend burgemeesterschap. Daar heb ik wakker van gelegen. '

Het Laatste Nieuws: 'Met Duchâtelet als mens heb ik geen probleem. Als politici liggen we wel ver uit elkaar, zowel over concrete dossiers als op maatschappelijk vlak.'

Het Belang Van Limburg: 'Iedereen denkt maar dat we in Sint-Truiden allemaal ruziestokers zijn, maar dat klopt niet. Vechten voor onze standpunten, dat doen we we.'

Het Belang Van Limburg: 'Onder Jef mocht je nog driedubbel parkeren en kon een burgemeester nog pv's doen verdwijnen. Dat was ook de periode waar je in de politiek nog iets kon arrangeren. Nu gaat de politiek te sterk de andere richting uit.'

Het Belang Van Limburg, over ruzie: 'Dat is gewoon ons temperament. Ik ben ook zo. Ik kan roepen en na vijf minuten toch een pint met iemand gaan drinken. We zijn gewoon veel directer én we wonen dicht bij Wallonië.'

Zie onder andere ook de teksten “Bestendig député: bedankt!” van 19 november 2012 en “Tevreden met bevoegdheden (!?)” van 24 november 2012 op deze website.