Autoloze Zondag: waarom geen algemeen Vlaams initiatief?

Europa organiseert de Europese Week van de Mobiliteit van vrijdag 16 tot en met donderdag 22 september 2022. Ook in Vlaanderen vinden in die periode heel wat activiteiten plaats. Zo zijn er veel acties in scholen en Autoloze Zondagen in een aantal gemeenten.

Dit jaar doen 32 Vlaamse gemeenten mee met de Autoloze Zondag. (1)
Natuurlijk beslist elke gemeente dat autonoom, maar ik vind dat (te) weinig”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Mijn persoonlijke visie is dat Vlaanderen als overheid veel meer sturend zou moeten optreden rond die Autoloze Zondagen. Ja, waarom niet zelfs verplichten die éne dag op een jaar?

Iedereen moet op haar/zijn manier en volgens haar/zijn mogelijkheden bijdragen aan de beheersing van het klimaatprobleem.
Alle grote en kleine inspanningen zijn goed en daar behoren zeker preventieve en sensibiliserende acties toe, zoals Autoloze Zondagen.
Dit jaar geldt dat nog meer, gezien de internationale energiecrisis.

Ik heb in 2019 al een mondelinge parlementaire vraag gesteld aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters om één keer per jaar of om de twee jaar een verplichte autoloze zondag te organiseren. (2) Maar het antwoord was neen, ik vind dat spijtig.
Vlaanderen gaat hier veel te vrijblijvend mee om.
Waarom kan nu niet meer wat in de jaren ’50 en ’70 kon tijdens de oliecrisis?

Ik vind het eveneens spijtig dat mijn eigen stad Sint-Truiden al jaren niet meer meedoet aan Autoloze Zondag in tegenstelling tot mijn periode als burgemeester.”