"Binnen tien jaar koerst de jeugd hier niet meer"

Dat is de titel van een interview in Het Belang van Limburg van donderdag 24 januari 2019 met Victor Pennings van de teloor gegane Trofee van Haspengouw in Aalst (Sint-Truiden). (1)

"Dat is erg voor de toekomst van de wielersport in België en Vlaanderen, maar evenzeer voor het dorpsleven en het buurt- en wijkgebeuren", zegt gemeente- en provincieraadslid Ludwig Vandenhove. "Immers, zo een wielerwedstrijd brengt 'leven in de brouwerij'.

Het is een rare situatie: elke gemeente, die zichzelf respecteert, probeert met allerlei nieuwe initiatieven en subsidies het buurtleven te stimuleren en inmiddels gaan traditionele activiteiten verloren.

Hier moeten we als lokale overheid, samen met de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB), durven bij stilstaan. Een toenemend aantal inwoners zijn bijvoorbeeld lastig als de straat afgesloten wordt voor wielerwedstrijden of andere sportmanifestaties en/of als ze moeten rondrijden omwille van eventuele omleidingen. Bovendien zijn er de steeds zwaardere voorwaarden en  financiële eisen van de KBWB om koersen te organiseren. Waarom bijvoorbeeld lokale koersen niet financieel, materieel en/of qua logistiek ondersteunen? Dus werk voor de KBWB en de Vlaamse en de lokale overheden.

De stad Sint-Truiden gaf de voorbije jaren heel wat financiële en logistieke steun aan de Grote Prijs Tim Wellens.
Voor ons als sp.a Sint-Truiden hebben wij altijd al gevonden dat dat geld beter besteed zou worden aan het jeugd wielrennen.
Nu wil de stad Sint-Truiden blijkbaar niet meer betalen voor dit wielerevenement. (2) Maar waarom dat geld niet besteden, samen met de lokale wielerclubs, aan een aantal plaatselijke organisaties. (3)
Ik heb precies met die bedoeling, samen met toenmalig schepen van Sport Bert Breesch, als burgemeester de vzw Hesbania Cycling opgericht."