Brandveilige feestdagen

Op initiatief van gedeputeerde van Veiligheid Ludwig Vandenhove sensibiliseert de provincie Limburg ook dit jaar weer met haar campagne voor brandveilige feestdagen.

Met de jaarwisseling in aantocht neemt het risico op feest-ongevallen toe”, zegt Ludwig Vandenhove.
Elk jaar gebeuren er naar aanleiding van de eindejaarsfeesten heel wat incidenten die verband houden met brandveiligheid, gaande van ongevallen met vuurwerk tot huisbrand veroorzaakt door een uitgedroogde kerstboom of een oververhitte fondueset, die vuur vat.

De Brandweerschool van Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) bracht in samenwerking met de Limburgse Brandweerbond (KLBB) in 2013 een sensibiliserend filmpje uit.
Het filmpje blijft actueel, zeker in de eindejaarsperiode.

Via de verspreiding van dit filmpje willen we de Limburger dit jaar opnieuw sensibiliseren om zo ongevallen en een “ongelukkig” nieuwjaar te vermijden.
We hebben vanuit het PLOT gevraagd om het filmpje zoveel mogelijk te verspreiden onder de Limburgse bevolking via de Limburgse gemeenten, brandweerkorpsen en politiezones.

Het filmpje kan rechtstreeks bekeken worden via https://vimeo.com/81340618.  

Op dinsdag 22 december 2015 was er een uitzending van Fan van Limburg op TVL rond dit thema.
U kan deze hier bekijken.

Brandpreventie kost weinig geld, het is eerder een kwestie van organisatie en het stellen van prioriteiten”, zegt Ludwig Vandenhove.

Blijkbaar hebben de inspanningen van het recente verleden toch al hun vruchten afgeworpen.
De verkoop van vuurwerk neemt een duik.
De illegale handel via internet, het slechte imago en strenge controles zijn de voornaamste oorzaken.” (1)

(1) Kwart minder vuurwerk verkocht. Het Belang van Limburg, 23-12-2015, p. 1. Verkoop vuurwerk neemt duik. Het Belang van Limburg, 23-12-2015, p. 5.

Zie onder andere Vandenhove wil "ongelukkig" nieuwjaar vermijden. www.truineer.be, 22-12-2015. Provincie Limburg sensibiliseert voor brandveilige feestdagen. www.limburg-actueel.be, 22-12-2015. In Limburg: Brandveilige feestdagen. www.limburgnieuws.be, 22-12-2015.

 

Zie ook Wanneer komt er een beleid rond vuurwerk? van 06-01-2015 en Brandpreventie van 11-12-2013 op deze website.