Cartoon: 1 MEI: ‘onze’ dag

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

1 MEI: ‘onze’ dag

“1 MEI blijft voor mij één van de belangrijkste dagen van het jaar.  En het is ‘onze’ dag, de dag van de Socialisten”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
“Die dag proberen ‘in te pikken’ is de geschiedenis vervalsen.
Dat wil niet zeggen dat organisaties en politieke partijen, die onze uitgangspunten delen, niet welkom zouden zijn.”

“Ik weet niet de hoeveelste keer ik afgelopen vrijdag (dit keer in Tessenderlo) mee opgestapt ben, maar het moet om en bij de 35ste keer geweest zijn. En ik trek dan altijd mijn sjiekste kostuum (!?) aan…

Ik wil altijd vroeg ter plaatse zijn. Mijn echtgenote Sonja vindt daarentegen dat we altijd te vroeg daar zijn. Maar ik wil zo veel mogelijk oude bekenden terug zien van ‘het syndicaat’, ‘de ziekenkas’ en de partij. Mijn echtgenote en ik hebben elkaar trouwens leren kennen op 1 MEI in Sint-Truiden in 1985. Dus we zijn dit jaar 30 jaar samen.

Vroeger waren er praktisch in elke afdeling omkaderende 1 MEI-activiteiten.
Er zijn er nu minder, maar die er nog zijn, probeer ik zoveel mogelijk aan te doen.
De sfeer blijft er apart.
Donderdag, op de vooravond van 1 MEI, was ik in Tongeren, zaterdag 2 mei was ik in Dilsen-Stokkem en Heers.

Op 1 MEI mogen wij als Socialisten dromen, want de andere dagen van het jaar doen we dat te weinig en zijn we teveel bezig met de concrete problemen van de samenleving.
Dat hoort zo, maar we moeten de oplossingen van die dagdagelijkse bekommernissen van  de mensen steeds proberen te blijven kaderen in onze ideologie. En misschien gebeurt dit te weinig als we in een meerderheid zijn.
We moeten daar een nieuw evenwicht in zoeken.
Zijn dromen en regeren tegengesteld aan elkaar? Voor mij alleszins niet.
sp.a moet gemaakte akkoorden loyaal nakomen en uitvoeren, maar voor het overige zijn we niet getrouwd met om het even welke andere partij.

Dit wordt precies de uitdaging voor de komende jaren.
Ik hoor nu veel partijgenoten zeggen dat het goed is dat we eens niet in de federale en Vlaamse regering zitten, want dat we ‘kapot geregeerd zijn’. Maar we moeten opletten dat we nu niet dezelfde fout gaan maken op die niveaus, die we nog meebesturen (provincies en gemeenten) of rond bepaalde dossiers, waar partijstandpunten rond ingenomen worden.
Eerlijk is eerlijk: als ik veel collega’s Socialistische mandatarissen bezig zie, is er voor hen niets veranderd. Ze doen gewoon door.
Provinciaal en lokaal meeregeren zou moeten gebeuren met constant de meest recente verkiezingsuitslagen (parlementsverkiezingen van zondag 25 mei 2014) in het achterhoofd. En natuurlijk besef ik dat lokale verkiezingen iets anders zijn, maar toch.

 

Moeten we het eens niet omdraaien bij onze gemeentelijke verkiezingsprogramma’s en het programma voor de provincieraadsverkiezingen in 2018?
In plaats van het te hebben over bijvoorbeeld allerlei bouw- en infrastructuurprojecten zou de finaliteit moeten zijn hoe we gemeenten en steden socialer, duurzamer, meer buurt- en wijkgericht, kleinschaliger, minder individualistischer, etc. kunnen maken. En de rest zou in functie daarvan moeten staan.
Een hele uitdaging, ik weet het. Maar ook het bewijs dat wij als Socialisten kunnen dromen en tegelijkertijd beheren en besturen.
Proficiat aan de sp.a-afdeling Tessenderlo voor de puike organisatie van de 1 MEI-viering dit jaar.

Leve 1 MEI!

 

Zie ook Cartoon: “Meer dan ooit Socialist!” van 01-05-2014 op deze website.