De Groene Delle moet GROEN blijven!

De Vlaamse regering heeft tijdens de laatste vergadering van vrijdag 17 juli 2015 op voorstel van minister van onder andere Leefmilieu (!) Joke Schauvliege beslist om een deel van de Groene Delle (30 hectaren, in een eerste fase?) om te vormen tot watergebonden industriegebied.

Ja, ik steun de Actiegroep Groene Delle, die zich hier al jaren tegen verzet”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove.
Ik was aanwezig op hun vergadering van maandag 3 augustus 2015.

De beslissing van de Vlaamse regering is genomen in het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA).
ENA is een netwerk van bedrijvigheid in Vlaamse gemeenten, die aan het Albertkanaal gelegen zijn.

Ik heb het al een aantal keren gezegd en geschreven: de combinatie van bevoegdheden, die Joke Schauvliege heeft (landbouw, leefmilieu, natuur en ruimtelijke ordening),  is slecht voor de verdediging van de beleidsdomeinen milieu en natuur.
Deze situatie is ‘onnatuurlijk’ voor de politiek!

Maar nu is het nog veel erger: nu kiest de Vlaamse minister van Leefmilieu en Natuur ook nog eens voor de lobby van een kleine groep Hasseltse ondernemers tegen de natuur.
Dit is echt pure machtspolitiek, ze willen laten zien van wij zijn de sterksten en wij krijgen de politiek zover om ons daarin te volgen.
Blijkbaar is dat voor hen een symbooldossier.

Tijdens de vorige Vlaamse regering  was hier nochtans een compromis over, binnen het globale kader van IKEA, dat de Groene Delle niet zou aangesneden worden. Maar sommige politieke partijen veranderen blijkbaar snel van mening… 
Toen wilden diezelfde ondernemers niet weten van een uitbreiding van industriezone in diezelfde omgeving.
Te dicht bij hun eigendommen… ?

De Groene Delle is een uniek natuurgebied tussen het klaverblad in Lummen en het Albertkanaal  in Stokrooie (Hasselt). Bovendien zijn er mogelijkheden voor zachte recreatie."

Buiten het waardevolle van het gebied qua groen en natuur zijn er nog heel wat andere vragen te stellen omtrent dit dossier”, aldus Ludwig Vandenhove.

“Van waar de bocht van de CD&V in dit dossier, zowel op Vlaams niveau, als op stedelijk niveau in Hasselt?
Het argument economische ontwikkeling en tewerkstelling speelt uiteraard, maar waarom niet de vele industriegrond, die in Limburg nog onbenut ligt, eerst gebruiken? Wat bijvoorbeeld met de vrijgekomen Ford-terreinen?
Waarom zijn er zoveel bedrijven gevestigd langs het Albertkanaal, die niet grondgebonden zijn?
Zijn De Wijers als aanééngesloten natuurgebied ineens niet meer belangrijk?”    
Is het dan nooit genoeg voor sommige ondernemers?”, vraagt Ludwig Vandenhove zich af.
“Het is net zoals bij de inleveringen, die de bevolking moet doen onder de huidige regering. Ook niet genoeg voor de werkgeversorganisaties en garanties op tewerkstelling in ruil voor de dalende loonkosten willen ze niet geven.

En ondertussen maar grote verklaringen blijven doen over duurzaamheid, klimaatneutraliteit, etc.
Zolang het maar theoretisch blijft!”

Bekijk hier het filmpje over De Groene Delle.

Zie www.stokrooie.be.

Zie onder andere ‘Red de Natuur in Limburg’ van 27-04-2015 en Voor sommige ondernemers is het nooit genoeg! van 22-10-2014 op deze website.