De stad blijft openliggen...

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

De stad blijft openliggen...

"Wanneer gaat die miserie echt gedaan zijn?"
Dat is de vraag, die vele burgers, maar vooral heel wat handelaars en horeca-uitbaters zich stellen.

De werken op de Grote Markt zouden af zijn in de loop van mei. En dan volgen de Stapelstraat, de Clockemstraat en de Stationsstraat.

Het is de politieke keuze van de CD&V-Open Vld-meerderheid om een aantal werken uit te voeren, die volgens sp.a Sint-Truiden niet nodig waren, omdat ze pas enkele jaren geleden gedaan werden (onder andere Grote Markt en Stapelstaat). En openbare werken brengen altijd overlast en verkeersproblemen met zich mee, dat beseffen wij maar al te goed.

Maar we vragen de CD&V-Open Vld-meerderheid nogmaals omzichtig om te springen met de werken, die ze nog plannen. Ook de timing van de werken zou strikter opgevolgd moeten worden. Bij de Grote Markt bijvoorbeeld zien we dat de einddatum van de werken enkele keren verplaatst is geworden. 

De middenstand en de horeca in het centrum hebben het nu al erg moeilijk omwille van de vele werken, die elkaar te kort opvolgen. Bovendien is er het effect van de talrijke zaken op Stayen, waardoor de handelscativiteiten meer en meer verdwijnen uit het centrum.
De burger kan nu maar één maal haar/zijn geld uitgeven.

En dan het parkeerbeleid.

Ondanks het drastisch aantal gedaalde parkeerplaatsen in het centrum, hebben bezoekers op elk ogenblijk van de dag praktisch plaats.
Die vaststelling (in feite een tegenstelling!) betekent dat steeds minder volk zich aangetrokken voelt tot het centrum van Sint-Truiden. En dan lopen de parkeerwachters van de privé-firma Indigo nog constant rond om in deze periode parkeerbonnen uit te schrijven.
Soepelheid kent de stad Sint-Truiden blijkbaar niet.

Los van de huidig aan de gang zijnde werken, moet de stad Sint-Truiden zich dringend bezinnen wat ze gaat doen met het betalend parkeerbeleid in het centrum. Er zijn immers meer en meer gemeenten en steden, die klanten gratis laten parkeren (bijvoorbeeld als er gekocht wordt in bepaalde winkels en mits inwisselen van het kasticket tegen een parkeerticket). Hier speelt eveneens de concurrentie van Stayen.

"CD&V en Open Vld willen ten koste van alles het beleid van sp.a 'uitwissen'. Dit gaan hen toch niet lukken, daarvoor hebben we teveel gedaan gedurende 18 jaar", zegt sp.a-gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

 

Zie ook Herinrichting oud stadhuis Grote Markt: het vervolg van 29-02-2016 op deze website.