Dezelfde administratieve ondersteuning voor alle geloofsovertuigingen

"Alle geloofsovertuigingen hebben recht op dezelfde administratieve ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid", zegt gedeputeerde van Confessionele en Niet-confessionele Geloofsgemeenschappen Ludwig Vandenhove.

"Nu is er vaak politieke kritiek vanuit bepaalde hoeken dat de ingediende subsidiedossiers niet in orde zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de islamitische geloofsgemeenschappen en de orthodoxe kerkfabrieken.

Een aantal jaren geleden was dat ook zo (eerder de regel dan uitzondering!) bij de katholieke kerkfabrieken in de gemeenten.
De overheid en de private sector hebben toen geïnvesteerd in specifieke publicaties en informatica om de (hoofdzakelijk) vrijwilligers bij te staan bij het opstellen van de begrotingen en de rekeningen en het vervullen van de nodige administratieve formaliteiten.
Er moet eenzelfde regeling komen voor alle geloofsovertuigingen. Zo zullen de nu vastgestelde tekortkomingen snel verdwijnen.

De provincie Limburg heeft hierover een brief geschreven aan bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans, waarop tot op heden nog geen reactie is gekomen.
De Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) ondersteunt deze vraag en de betrokken Vlaamse administratie zou er alleszins positief tegenover staan."

Hieronder vindt u de brief   


Zie ook Fatih-moskee in Beringen: vraag om advies zonder voorwerp van 18-05-2017 op deze website.