Dierenmishandeling in slachthuizen

“Er blijven regelmatig afgrijselijke beelden opduiken van dierenmishandeling in slachthuizen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Onlangs was het weer prijs in Zele.

Meestal ontstaat dan de discussie of de beelden wel echt zijn. Maar voor mij is dat grotendeels een non-discussie, de beelden zijn (ergens) opgenomen, het gaat altijd over dieren, die zwaar afzien.

Voor mij is er maar één mogelijke oplossing: hard optreden tegen de overtreders met zware boetes en strenge straffen.

Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts wil nu zogeheten vliegende controles van dierenartsen belast met opdracht (BMO) inzetten in de slachthuizen aanvullend met het werk van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Vermits Dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid is, mag het FAVV daar niet op controleren.
Mij goed, beter controles dan geen, maar mij zou het logischer lijken dat er een goede samenwerkingsovereenkomst gemaakt zou worden tussen het Vlaamse gewest en het FAVV. Neen, omwille van een principiële houding van ‘een eigen Vlaams dienst’ komt er nu weer een structuur bij.
Sommigen, waaronder vooral N-VA’ers zoals Ben Weyts, willen dit land niet eenvoudiger en transparanter maken.

Hieronder vindt u mijn volledige tussenkomsten en die van de bevoegde minister. Het volledige debat kan u volledig nalezen op deze link. (1)