Dierenwelzijn weer even belangrijk!

“Nu is dierenwelzijn weer even belangrijk, binnen en buiten de politiek, met het bijtincident van een 11-jarig meisje in Riemst na de ontsnapping van 11 honden bij een ‘broodfokker’. (1)
Zo is dat: als er iets gebeurt, is ‘het kot te klein’, (over)morgen is het vergeten.”, zegt gedeputeerde voor dierenwelzijn Ludwig Vandenhove.

Voor mij mag de wet verstrengd worden - ze kan niet streng genoeg zijn -, maar strenge wetten hebben maar zin als ze gecontroleerd worden en als er strenge straffen uitgesproken worden. En aan die 2 laatste aspecten ontbreekt het vaak.

Een politicus, die pleit voor een dierenpolitie in elke politiezone, meer ambtenaren bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en prioritaire behandeling van dergelijke klachten bij het parket en gerecht - zoals ik - wordt dikwijls niet ernstig  genomen. Er zijn toch zoveel andere prioriteiten en dat kost teveel (belasting)geld.
Dierenwelzijn krijgt al zo weinig aandacht en geld en dan is het nog een van de eerste beleidsdomeinen waarop bespaard wordt.
Dieren kunnen nu eenmaal niet protesteren en stemmen niet. Daarom is voor mij dierenwelzijnsbeleid ook sociaal beleid (2).

Diezelfde negativisten als het gaat over een ernstig dierenwelzijnsbeleid schreeuwen nu het hardst.
Dat is nu eenmaal spijtig genoeg eigen aan onze huidige samenleving.’, aldus Ludwig Vandenhove.

“Deze gebeurtenissen en de reactie van de publieke opinie hierop, hoe relatief ook, doen mij nog maar eens zeggen dat dierenwelzijn bij de verdere staatshervorming (het wordt dan Vlaamse bevoegdheid) bij milieu of welzijn thuishoren, zeker niet bij landbouw.
Dan zal het helemaal geen prioriteit meer zijn.

Who speaks for other animals if not mankind?’’ is een uitspraak, die schitterend past bij deze gebeurtenissen.”, besluit Ludwig Vandenhove. (3)

  1. ‘Die man mag nooit meer honden kweken’. Het Nieuwsblad, 05-02-2014, p. 4. Hondenkweker speelt vergunning kwijt. De Standaard, 05-02-2014, p. 7. Riemstse kweker verliest "bijna zeker" fokvergunning. Het Belang van Limburg, 05-02-2014, p. 7.
  2. Zie Is dierenwelzijn sociaal? van 30-09-2012 op deze website.
  3. A.D. Williams

 

Zie ook “Dierenpolitie is altijd belangrijk!” van 21-08-2013 op deze website.