Een eigen Limburgse munt? De LimbU?

“Ik hoop het en ik geloof erin”, zegt gedeputeerde en lid van de vzw Uitmuntend Limburg Ludwig Vandenhove.

De vzw Uitmuntend Limburg start met een eigen Limburgse munt, de LimbU.
De provincie Limburg ondersteunt het initiatief, onder andere met een financiële bijdrage van 50 000 euro per jaar gedurende 3 jaar.

Als dit project lukt, zal ik het ongetwijfeld als één van de initiatieven beschouwen waarom mijn passage als gedeputeerde van Limburg nuttig en zinvol is geweest”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Iets kunnen veranderen aan ons financieel-economisch systeem vanuit onze bescheiden provincie Limburg, zou voor mij een grote overwinning zijn.

Duurzaamheid, lokaal en lokale producten en gemeenschapszin zijn de sleutelwoorden van het project. En het is een positief project, geen ‘protectionisme’ vanuit Limburg.
In deze negatieve en turbulente tijden zou het door sommigen in die zin kunnen of beter durven  voorgesteld worden.

Wij moeten met de vzw Uitmuntend Limburg zorgen dat het systeem snel operationeel kan worden voor zoveel mogelijk, liefst alle Limburgse gemeenten. Maar wij moeten evenzeer de boodschap erachter bij de Limburger blijven brengen.

Voor mij kan LimbU bijdragen aan een aangepast (ander!) economisch model, waarbij positieve initiatieven beloond worden.
Technisch mag dat voor mij ‘nudging’ heten (mensen niet ‘bestraffen’, maar mensen op een positieve manier aanpakken).
Enkele mogelijke voorbeelden: vrijwilligers in de repaircafés, in de natuur en in de dierenasielen.
LimbU moet extra zijn en mag niet in de plaats komen van eventuele vrijwilligersvergoedingen, die nu (al) uitbetaald worden.

Maar er zijn eveneens veel voorbeelden, die dichter bij het normale economische circuit zitten. Waarom Limburgers niet belonen, die minder of niet via e-commerce kopen? Aankopen via e-commerce zorgen immers voor heel wat bijkomende transport met alle milieu- en mobiliteitsproblemen van dien[1].

We zijn vertrokken.
Laat het Limburggevoel nu maar opnieuw spelen.”

Hieronder vindt u de bijdrage in HBvLPLUS van zaterdag  4 en zondag 5 februari 2017 en de reactie van Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere Limburg start met eigen munt. De Tijd, 04-02-2017, p.0. In Limburg betaal je straks met de LimbU. De Morgen, 06-02-2017, p. 8.
En het Radio 2 Limburg nieuws van 04-02-2017. 
 

Zie ook Provincie Limburg ondersteunt project e-portemonnee van Limburg.net van 04-04-2014 en  Eigen Limburgse munt?van 18-03-2016 op deze website.[1] De maatschappelijke schade van onlineshoppen. Er is werk aan de e-winkel. Knack, 1 februari 2017, p.48-49.