Eerste Streek-GR (Grote Route) in Limburg

Samen met de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) werkte Grote Routepaden de eerste Streek-GR uit in Limburg.

"Dit is een extra-troef voor Haspengouw en Zuid-Limburg", zegt gedeputeerde en voorzitter Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.
 

Streek-GR Haspengouw, de allereerste streek-Gr in limburg!

Samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werkte Grote Routepaden de allereerste Streek-GR uit in Limburg!

Nooit gehoord van Grote Routepaden of GR-paden?  Het zijn wandelroutes over lange afstand die heel Europa doorkruisen. Je kan ze volgen met behulp van wit-rode of geel-rode markeringen.
Het is nooit de snelste route van A naar B maar het zijn wel de mooiste wandelpaden in Europa.

“Dit nieuwe wandelproduct is een extra-troef voor Zuid Limburg”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
“Dankzij deze StreekGR kan je op en top genieten van de rust die Haspengouw je kan bieden.” 

Met de Streek-GR Haspengouw wandel je door waardevolle beekvalleien, langs kastelen en monumentale hoeves, door boerendorpjes en langs tal van verborgen groene pareltjes. Op de plateaus kan je genieten van een wijds landschap, waarbij de uitzichten soms tot Luik reiken. Landschap, natuur en cultuur gaan hier samen en kneedden een schitterend landschap. Met de Streek-GR Haspengouw is afwisseling verzekerd!
De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige langeafstandroute door Haspengouw van ongeveer 130 km. De wandellus kan je inkorten tot kleinere lussen van 40 à 50 km. In totaal werd, inclusief de doorsteken, ongeveer 180 km bewegwijzerd.
De Streek-GR is met geel-rode streepjes bewegwijzerd. Waar het traject samenvalt met een bestaande GR’s volg je de befaamde wit-rode markeringen.
Het traject is ingetekend op een uitvouwbare topografische kaart met schaal 1:35 000.  De kruispunten van de streek-GR en de bestaande GR’s kregen een nummer (referentiepunten). Op deze kruispunten kan je met behulp van de wandelkaart de hoofdrou­te afsnijden. Zo kan je vrij eenvoudig een kortere lus samenstellen.

Langs het traject kom je heel wat bezienswaardigheden tegen. Deze zijn met symbolen aangeduid op de kaart en opgedeeld in 8 thema’s:  Kastelen, Gallo-Romeins erfgoed, Religieus erfgoed, Mergel, Agrarisch landschap, Bossen, Fruitsite en Beken en valleien.
Aanvullend op de kaart kan je de gpx-track  gratis downloaden op www.groteroutepaden.be. Navigeer naar home > GR-wandelen > route overzicht en kies de Streek-GR Haspengouw in de rechterkolom.
De wandelkaart kan je bestellen in de webshop van Grote Routepdan, via het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en bij de toeristische diensten van de streek (prijs: 8 euro).

Wandeldriedaagse op 1-2 en 3 mei 2015
Op 1, 2 en 3 mei wordt de Streek-GR Haspengouw officieel ingewandeld. Er zijn  drie dagetappes uitgestippeld  tussen 21 en 24 km. Startpunt is Sint-Truiden, eindpunt is Bilzen.
Haal je wandelschoenen onder het stof vandaan en neem deel aan deze wandeldriedaagse!
Inschrijven kan via de website www.rlh.be.

Dit project werd gefinancierd met middelen uit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling - Leader.

 

Zie onder andere Nieuw Limburgs wandelproduct Grote Routepaden gelanceerd. www.limburg-actueel.be, 27-02-2015.

Zie ook Landschapskrant Haspengouw en Voeren van 28-02-2015 op deze website.