Erfgoed Haspengouw is een feit!

Op dinsdag 21 september 2010 is Erfgoed Haspengouw officieel opgericht in Tongeren.


Het gaat om een projectvereniging en de volgende gemeenten/steden maken er deel van uit: Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Hoeselt, Nieuwerkerken, Riemst, Voeren, Tongeren en  Sint-Truiden.

“Ik ben een voorstander van een functionele samenwerking van gemeenten en steden rond welbepaalde projecten en/of thema’s, dus ook binnen Haspengouw. Van bij het begin hebben wij de oprichting van deze projectvereniging Erfgoed Haspengouw dan ook gesteund vanuit de stad Sint-Truiden.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

“In het verleden ben ik ook gedurende jaren voorzitter geweest van de vzw Streekontwikkeling Zuid-Limburg en de vzw Streekplatform Haspengouw (ik was zelfs de eerste voorzitter!).


Ik geloof in intergemeentelijke samenwerking, maar de bevolking moet er de praktische voordelen van inzien (‘voelen’) en beseffen dat het financieel voordelig is. Zo hebben wij bijvoorbeeld een samenwerking op bepaalde vlakken met Gingelom (Milieu- en Natuurwerkers (MINA-werkers), glasophaling), Nieuwerkerken (brandweer, lokale politie, bibliotheek), met Borgworm over de taalgrens heen (brandweer en lokale politie). Voor de Haspengouwse Academie [Podium] en [Beeld] hebben we een samenwerking met Geetbets, Gingelom, Halen, Heers, Herk-de-Stad, Landen, Nieuwerkerken en Zoutleeuw.

Binnen Erfgoed Haspengouw is afgesproken dat de maatschappelijke zetel in Tongeren komt, het voorzitterschap aan de stad Sint-Truiden toekomst en de personeelsleden vanuit Tongeren en Sint-Truiden blijven functioneren.

Sedert 2006 heeft de stad Sint-Truiden een erfgoedconvenant afgesloten met de Vlaamse gemeenschap.
Nu gaat deze afzonderlijke werking over in Erfgoed Haspengouw. Dit was/is ook één van de voorwaarden voor de verdere subsidiëring door de Vlaamse overheid.

Op zich is Erfgoed Haspengouw een goede evolutie: enerzijds bevestigt dit de centrumfunctie van Sint-Truiden in Haspengouw, anderzijds staat heel wat van ons erfgoed in relatie tot het erfgoed van andere gemeenten en steden. Immers, erfgoed betekent geschiedenis en het is niet omdat nu bepaalde gemeenten en/of steden autonoom zijn dat dit tevens in het verleden zo was.

Net zoals voor Erfgoedcel Sint-Truiden zal het voor Erfgoed Haspengouw de uitdaging zijn om een goed evenwicht te vinden tussen eensdeels de professionelen en anderdeels de vele vrijwilligers, die actief zijn in erfgoedverenigingen in de meest brede betekenis van het woord.
Deze vrijwilligers hebben vaak pionierswerk verricht en het is aan Erfgoed Haspengouw om ervoor te zorgen dat deze vrijwilligers een goed kader aangereikt krijgen waarbinnen ze hun hobby kunnen blijven uitoefenen met garantie voor voldoende kwaliteit en ontsluiting voor het brede publiek.
Hierin geldt hetzelfde voor roerend erfgoed en monumentenzorg: bewaren is één zaak, het ontsluiten voor de burger, een andere en nog belangrijker.

Erfgoed en monumentenzorg, die trouwens vaak niet los van elkaar kunnen gezien worden, moeten bij de burger gebracht worden!

“Ik wens Erfgoed Haspengouw een goede toekomst toe.”, besluit Ludwig Vandenhove.

De Sint-Truidense Erfgoedcel geeft maandelijks een elektronische nieuwsbrief uit.
Indien u deze wenst te ontvangen, kan u een mail sturen naar info.erfgoedcel@sint-truiden.be of burgemeester@sint-truiden.be.

Zie ook de teksten ‘Volkscafés: ik zal er (weer) zijn!’ van 21 oktober 2009 en ‘Sappig verteld. Het verhaal achter de fruitteelt in Haspengouw.’ van 4 mei 2010 op deze website.