Gelijk hebben is niet (altijd) gelijk krijgen!

‘Gelijk hebben is niet (altijd) gelijk krijgen’: het is een uitspraak, die ik dikwijls gebruik, algemeen en in de politiek. Maar het omgekeerde gaat soms op, zoals nu voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 in Sint-Truiden.

“Waarop baseer ik mij?

Lijst Burgemeester/sp.a blijft ongeveer status quo (- 0, 50 %) als de stemmen van Groen erbij worden geteld (25,1 % sp.a en 3,7 % Groen). Dus indien er een kartel was geweest zoals in 2006 waren wij de sterkste partij met 11 zetels en waren wij aan zet.
Ik heb altijd gezegd, in de partij en buiten de partij, dat een provinciaal kartel sp.a/Groen enkel kon indien er consequent in alle Limburgse gemeenten en steden zo een kartel zou zijn.
Gespleten naar de kiezer gaan is iets voor ‘sjeven’, niet voor Socialisten.
Ik krijg gelijk: de pertinente weigering van Groen om in kartel te gaan met sp.a in Sint-Truiden duwt de sp.a uit de meerderheid.
Zie onder andere ook de teksten ‘Spijtig’ van 24 februari 2012 en ‘Een dubbel gevoel!’ van 30 augustus 2012 op deze website.

Wie is de oorzaak van ‘de prul’ in de beleidsploeg gedurende de laatste 6 jaar?
Ik ga mij hier niet over uitspreken - dit is een aparte analyse -, maar alleszins heeft de burger, afgaande op de verkiezingsuitslag, de schuld hiervoor (vooral) niet aan de sp.a gegeven. Als sp.a hebben wij er dus goed aan gedaan ons niet te laten doen en de zaken te zeggen zoals ze waren en er ook naar te handelen.
Het was een moeilijke, permanente evenwichtsoefening, zeker voor mij als burgemeester.
Wie schrik heeft of dat toont, krijgt slaag, zeker in de politiek.
Ik krijg gelijk in de gevolgde strategie.
Zie onder andere de tekst ‘sp.a wil de stad Sint-Truiden in alle ernst en verantwoordelijkheid verder besturen!’ van 13 januari 2009 op deze website.

De sp.a en ikzelf hebben de laatste 6 jaar een inhoudelijke politiek gevoerd en ‘gevochten’ voor elk dossier, geen perceptiepolitiek.
We hebben dat bewust niet gedaan, maar zelfs als we dat gewild hadden, zouden we het niet gekund hebben, gezien de houding van de lokale media, zeker vanwege ‘Het Belang van Limburg’.
Dat vraagt meer menselijke inspanningen, en misschien wil de nieuwe generatie politici dat niet meer, maar het kan lonen.
Wanneer gaan we als politiek nu eens afstappen van de media na te lopen?
In een echte democratie zouden pers en politiek partners moeten zijn en zou de politiek zich niet mogen laten leiden door die media, hetgeen al een aantal jaren het geval is en waar ik mij weiger bij neer te leggen.
De uitslag, ook persoonlijk voor de provincieraadsverkiezingen, bevestigt dat ik gelijk heb.
Zie onder andere de tekst ‘Geen reactie’ van 13 oktober 2012 op deze website.

CD&V en Open VLD hadden al van in 2007 een deal om samen te werken tegen de sp.a en hebben al heel snel een voorakkoord gemaakt (misschien zelfs al in 2007 of nog eerder!), zelfs voor 12 jaar.
Ik heb dit ettelijke malen gezegd binnen en buiten de partij, maar werd door een aantal blijkbaar niet geloofd.
Spijtig genoeg heb ik gelijk.
Zie onder andere de tekst ‘Vandenhove, uitgesproken in Standaard’ van 4 oktober 2012 en ‘Wordt dit het beeld van deze campagne?’ op 11 oktober 2012 op deze website.

Gezien de omstandigheden halen wij in Sint-Truiden een goede uitslag (meer dan 1 op 4 Truienaren blijft ROOD stemmen).

Ik had liever geen gelijk gekregen, maar eerlijk is eerlijk: het maakt sp.a /Lijst Burgemeester alleen maar strijdbaarder voor de komende 6 jaar.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.