Historisch moment in Sint-Truiden…

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Historisch moment in Sint-Truiden…

2 weken geleden zijn de platanen van de Grote Markt in Sint-Truiden verhuisd naar het industriepark in Brustem.

Het levert unieke, historische foto’s op: platanen op een camion, die verhuisd worden door gemeentearbeiders!”, aldus gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Ik ben ervan overtuigd dat deze beelden nog dikwijls gaan opduiken en dit stadsbestuur gaan ‘achtervolgen’.
Het beeld is symptomatisch voor het non-groen- en non-milieubeleid van deze meerderheid.
Moest ‘Sneppeke’ nog bestaan, zou de bijdrage in Het Belang van Limburg zeker in die rubriek terechtgekomen zijn.

Waarom moesten die platanen weg op de Grote Markt?
Zelfs de bomen, die sp.a (mee) geplant heeft tijdens 18 jaar bestuur van de stad Sint-Truiden, moeten weg voor de huidige CD&V-Open Vld-meerderheid.
Alles moet weg, alles moet uitgewist worden, zelfs bomen!
Echt absurd!
Herhaaldelijk en stevig protest van Groen en sp.a hebben niet mogen helpen.

En dat precies op een ogenblik dat andere gemeenten en steden precies meer groen in de publieke ruimte brengen, onder andere tegen de CO2-problematiek.
Enkele weken geleden heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nog een rapport bekendgemaakt, waarin de gevolgen van de klimaatopwarming worden beschreven. (1)

Er wordt onder andere gewezen op de tendens naar stedelijke hitte-eilanden met indrukwekkende cijfers: tot +8% graden Celsius ten aanzien van aangrenzende openruimtegebieden.
Het tekort aan stedelijk groen en de hogere versteningsgraad spelen hierin een doorslaggevende rol.
In Limburg valt het weliswaar nog relatief mee qua hitte-eilanden tegenover de rest van Vlaanderen, maar Vlaanderen is zeker niet de primus van de klas op het vlak van de verstedelijking van het buitengebied (zelfs erg slecht op Europees vlak).

In stedelijke gebieden zou er precies meer groen en minder verstening moeten komen en een beperking van de instroom van regenwater in riolen moeten gebeuren.

Ik doe dus een oproep om precies (massaal) meer groen in gemeenten en steden aan te brengen, dus ook in Sint-Truiden, waar nu precies het tegenovergestelde gebeurt.

Ja en de meisjes op de Chaussée d’Amour wisten niet wat ze zagen… ”

 

(1) Vlaanderen lijdt al onder verandering klimaat. De Standaard, 18-09-2015, pp 10 – 11.

Zie ook Platanen verhuizen van Markt naar Brustem. De Standaard, 23-09-2015, p. 33. Platanen verhuizen van Markt naar Brustem. Het Belang van Limburg, 23-09-2015, p. 25.

Zie onder andere Bomen Grote Markt ten grave gedragen! van 14-09-2015 en Cartoon: Grote Markt van Sint-Truiden van 07-06-2015 op deze website.