HOGE KEMPEN, kandidaat UNESCO Werelderfgoed

Op maandag 29 januari 2018 is het kandidaatsdossier van de HOGE KEMPEN officieel ingediend bij het United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)-hoofdkwartier in Parijs.
Ludwig Vandenhove kon er als voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en als ondervoorzitter van de Stuurgroep Nationaal Park Hoge Kempen niet bij zijn wegens andere verplichtingen.

Ten vroegste in de zomer van 2019 wordt beslist of dit uitzonderlijke landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen en Duinengordel, samen met de aangrenzende tuinwijken en voormalige steenkoolmijnen van Winterslag, Waterschei en Zwartberg in Genk en van Eisden in Maasmechelen, deel kan uitmaken van de lijst van UNESCO-Werelderfgoederen.

“Een goede zaak voor Limburg”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove. “Maar spijtig dat het geen globaal dossier is voor het ganse Limburgse mijnbekken, dus het Oosten en het Westen samen.
Een echt provinciaal  dossier had de kandidatuur wellicht sterker gemaakt.

Momenteel wordt op initiatief van de provincie Limburg onderzocht of en op welke wijze de andere Limburgse mijnsites (Beringen, Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder) op termijn kunnen aansluiten bij het voorstel of bij andere UNESCO-Werelderfgoederen.
De mijnsite van Beringen zou kwalitatief zeker kunnen aansluiten bij een aantal gesloten Waalse mijnen, maar gezien de complexe federale structuur van ons land zal dat niet evident zijn.”

Hieronder kan u het persbericht vinden.  





 

Zie ook Uitbreiding UNESCO dossier met gemeenten van de Westelijke mijnstreek van 10-11-2016 op deze website.