Kermismensen moeten geholpen worden, ook lokaal

“Ik blijf mijn boodschap herhalen, foorreizigers moeten gecompenseerd worden voor afgelaste kermissen als gevolg van Covid-19”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Ik had voorspeld dat, ondanks de toelating van de Nationale Veiligheidsraad om kermissen te organiseren, er heel wat gemeenten en steden zouden beslissen om die niet te laten doorgaan. Zoals nu ook in mijn eigen stad Sint-Truiden.
Voor alle duidelijkheid: het gezondheidsaspect gaat voor en elke gemeente heeft de autonomie om dat te beslissen.

Maar zoals ik al gezegd heb in het Vlaams parlement begin juli, zou er een compensatie moeten komen voor de foorreizigers voor die kermissen, die ze nu missen. Van de federale en/of Vlaamse overheid, maar tevens van de gemeenten.
Wat vaak vergeten wordt, is dat kermissen extra volk op de been brengen in de betrokken gemeente of de betrokken buurt of deelgemeente en dat is goed voor de horeca en de lokale handelaars.
Kermissen zijn evenementen, die aan een gemeente relatief weinig geld kosten. Integendeel, zij brengen op. Voor sommige andere, specifieke evenementen wordt er daarentegen meestal heel wat meer geld uitgegeven. Bovendien hebben grotere kermissen, zoals de Augustuskermis in Sint-Truiden, een positief effect voor de hele middenstand.
De kermisfamilies verblijven er een hele tijd en spenderen op die manier lokaal heel wat geld.
Vandaar dat ik altijd zeg dat de lokale middenstand solidair moet zijn met marktkramers en foorreizigers: ze zijn allemaal zelfstandigen, allemaal middenstanders. Ook op die plaatsen waar de horeca nu de uitgebreide Corona- terrassen soms moet opofferen voor de kermis.

Ik roep gemeentebesturen, in de eerste plaats mijn eigen stad Sint-Truiden, op om iets extra te doen voor de foorreizigers. Bijvoorbeeld dezelfde maatregelen, al dan niet gedeeltelijk, als voor de eigen middenstand of vrijstelling van de standgelden voor de eerste of twee volgende lokale kermissen.

Ja, ik heb iets met de foorreizigers, zij kunnen op mijn steun blijven rekenen.”